România nu conduce totuşi lista ţărilor majoritar ortodoxe în care apartenenţa la religia ortodoxă este văzută drept extrem de importantă pentru identitatea naţională, lista fiind condusă cu 82% de către Armenia, care este urmată de Georgia şi Serbia.
Moldovenii sunt mai puţin înclinaţi decât românii să creadă că apartenenţa la religia ortodoxă este importantă pentru identitatea naţională, iar doar 63% dintre respondenţi susţin această idee în stânga Prutului.
Şi mândria naţională este mult mai răspândită în ţările ortodoxe, iar 54% dintre respondenţii români se declară mândri că provin din România, un procent mai ridicat decât în ţări precum Rusia, Bulgaria şi Republica Moldova.
De asemenea, această mândri naţională înregistrează numere mai mici în ţări predominant catolice, doar 40% dintre maghiari sunt mândri de ţara lor, iar acest procent scade la 34% şi 29% pentru Estonia, respectiv Letonia.
Acest studiu conţine date adunate din 18 ţări central şi est-europene, unde credinţele religioase ocupă un loc important în societate. Printre ţările incluse în studiu se numără Armenia, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Lituania, Letonia, Georgia, Grecia, Ungaria, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia şi Ucraina.
Pentru România, datele au fost colectate prin interviuri asistate de calculator în perioada 1 iulie – 18 octombrie 2015.
De asemenea, acest sondaj a avut un eşantion de 1.361 de români, iar marja de eroare este aproximată la +/- 4,5 puncte.
Citeşte şi Peste 50% dintre români consideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită