EUROVISION 2017: Cum se votează şi cine decide câştigătorul. Ce şanse au Ilinca şi Alex Florea

Sâmbătă seară, de la ora 22:00, se dispută marea finală a Eurovision 2017, la Kiev, iar favoriţii concursului muzical vin din Portugalia şi Italia. Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, vor evolua în a doua parte a show-ului, pe poziţia 20.
Filip Stan
13 mai 2017, 16:52
EUROVISION 2017: Cum se votează şi cine decide câştigătorul. Ce şanse au Ilinca şi Alex Florea

Ilinca și Alex Florea marchează, de altfel, și revenirea României pe scena Eurovision, după un an de pauză, când, din cauza datoriei Televiziunii publice la European Broadcasting Union — organizatorii show-ului — participarea în competiție a țării noastre a fost suspendată.

Finala Eurovision de sâmbătă va fi difuzată în direct de Televiziunea Română.

Câștigătorul trofeului Eurovision este ales în urma votului juriului și al publicului, care au ponderi egale.

Juriile de specialitate votează cu o zi înaintea finalei, în urma unui show identic, difuzat de organizatori pentru experți. Votul rămâne secret până la anunțul rezultatelor finale.

Publicul poate vota, după încheierea tuturor reprezentațiilor artiștilor finaliști, când prezentatorii show-ului spun „start vot”. Potrivit regulamentului, artiștii reprezentanți ai unei țări nu pot fi votați de pe teritoriul respectivei țări, ci din cele participante rămase. În finala de sâmbătă, fiecare reprezentant al unei țări poate fi votat — cu numărul de intrare în finală — prin SMS, telefon sau aplicația oficială Eurovision. De pe un număr de telefon pot fi exprimate maxim 20 de voturi.

Numărului de voturi îi este alocat, crescător, un punctaj: de la 1 la 8, 10 sau 12 puncte. Numerele de telefon la care pot fi votați reprezentanții României, Ilinca și Alex Florea, sunt prezentate pe pagina oficială de Facebook Eurovision România. Acestea au fost distribuite și pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Externe.

Țărilor calificate în urma celor două semifinale li se alătură, în show-ul de sâmbătă, reprezentanții „Marelui 5” — Italia, Spania, Franța, Germania și Marea Britanie — și țara gazdă, Ucraina.

Ordinea în care artiștii vor cânta în finală a fost propusă de către televiziunea publică ucraineană și aprobată de către Jon Ola Sand — Executive Supervisor din partea European Broadcasting Union, arată site-ul oficial al evenimentului. Reprezentanții țărilor finaliste au tras la sorți anterior stabilirii succesiunii exacte dacă vor cânta în prima sau a doua jumătate a finalei.

Astfel, ordinea în care artiștii vor cânta pe scena de la Kiev în marea finală este: 
1. Israel 
2. Polonia 
3. Belarus 
4. Austria 
5. Armenia 
6. Olanda 
7. Moldova 
8. Ungaria 
9. Italia 
10. Danemarca 
11. Portugalia 
12. Azerbaidjan 
13. Croația 
14. Australia 
15. Grecia 
16. Spania 
17. Norvegia 
18. Marea Britanie 
19. Cipru 
20. România 
21. Germania 
22. Ucraina 
23. Belgia 
24. Suedia 
25. Bulgaria 
26. Franța

 
Ilinca Băcilă și Alex Florea au vorbit, pentru AGERPRES, despre experiența din cea de-a doua semifinală.

„Eu, una, am avut foarte mari emoții și m-am chinuit foarte tare să le controlez, dar mă bucur că am simțit, chiar dacă nu auzeam nimic din sală, energia care venea spre noi și pot să spun că a fost cea mai frumoasă senzație pe care am simțit-o vreodată pe o scenă, când făceam ‘yodel’-ul de la final și simțeam că vibrează toată sala cu noi”, a spus Ilinca.

La rândul său, Alex Florea a afirmat că s-a simțit pregătit, la urcarea pe scena de la Kiev, în cea de-a doua semifinală.

„Emoțiile nu prea mai sunt pentru că am avut încredere că momentul nostru va ieși exact așa cum trebuie. Am fost foarte mulțumit de ultimele două repetiții, (…) chiar n-am avut emoții, știind că totul iese perfect”, a arătat Alex Florea.

Câștigătorul trofeului Eurovision este ales în urma votului juriului și al publicului, care au ponderi egale.

* Juriile de specialitate votează cu o zi înaintea finalei, în urma unui show identic, difuzat de către organizatori pentru experți. Votul rămâne secret până la anunțul rezultatelor finale.

Publicul poate vota, după încheierea tuturor reprezentațiilor artiștilor finaliști, când prezentatorii show-ului spun „Start Vot”. Potrivit regulamentului, artiștii reprezentanți ai unei țări nu pot fi votați de pe teritoriul respectivei țări, ci din cele participante rămase. În finala de sâmbătă, fiecare reprezentant al unei țări poate fi votat — cu numărul de intrare în finală — prin SMS, telefon sau aplicația oficială Eurovision. De pe un număr de telefon pot fi exprimate maxim 20 de voturi.

Numărului de voturi îi este alocat, crescător, un punctaj: de la 1 la 8, 10 sau 12 puncte. Numerele de telefon la care pot fi votați reprezentanții României, Ilinca și Alex Florea, sunt prezentate pe pagina oficială de Facebook Eurovision România. Acestea au fost distribuite și pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Externe.

Marele favorit la casele de pariuri era ieri reprezentantul Italiei, Francesco Gabbani, care a impresionat cu piesa „Occidentali’s Karma”, notează mirror.co.uk. Însă portughezul Salvador Sobral l-ar fi depăşit la limită, potrivit wiwibloggs.com. Lupta este aşadar una foarte strânsă. 

Cântecul lui Gabbani a devenit deja un hit în Italia şi a atins 50 de milioane de vizualizări pe YouTube.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Ce se întâmplă cu SGR în zonele rurale. Decizia se aplică în toată țara și oamenii care stau la curte vor beneficia din plin
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI