„Cred ca sunt doua tipuri de asteptari: unii spera ca alegerile sa fie declarate masluite, trucate, si altii care se asteapta ca de la aceste dezabteri, dar si din cercetarile care se fac sa aflam ca ar fi avut sistemul de atunci un rol in schimbarea rezultatului alegerilor. Interesul este mare pentru unii…in mod categoric rezultatul votului nu a fost falsificat in favoarea presedintelui Basescu… Rezultatul a fost corect, ce s-a intamplat in noaptea aceea nu am fost de fata si nu stiu, dar stiu desprea aceasta intalnire, chiar din dimineata aceea, de la Gabi Oprea, si din toamna am spus lucrul acesta.
Cand eu am spus prima data ca erau aceste intalniri in care varfurile justitiei se intalneau cu politicenii, se spunea ca Elena Udrea spune acest lucru ca are un interes, dar s-a dovedit ca nu e asa. Am fost o data invitata la ziua domnului Oprea si o data la ziua domnului Maior, la care veneau lideri politici de peste tot… atunci nu mi se parea neaparat nepotrivit, erau oameni care se cunosteau, se sustineau sa ajunga pe functii. La petrecere in vie si cu lautari eu nu am participat, atmosfera era totusi destul de rigida. Erau pe grupuri oamenii, la nicio petrecere de felul acesta nu s-a dansat„, a declarat Elena Udrea, într-un interviu pentru România TV.
Elena Udrea susţine că în acea noapte nu se putea măzlui rezultatul alegerilor:
„Perceptia mea s-a schimbat mult, atunci intalnirile acelea pareau oarecum firesti… Ce se putea face in noaptea aceea? Existau procesele verbale, nu puteai sa mazluiesti intr-o parte…trebuia sa fie de acord si PSD-ul. Ce puteai sa faci in noaptea aceea? Daca s-ar fi putut, trebuia cu mult timp inainte…daca se putea face ceva, de ce ar fi asteptat ei noaptea alegerilor?…s-au strans acolo pentru a comunica mai usor intre ei, pentru a strange date mai usor. Intamplarea exista, adunarea aceea a existat, in contextul in care vorbim acum de lipsa toatala de democratie… de coruperea puterii de catre varfurile institutiilor de forta, cred ca ar fi important sa se afle de ce s-au strans in noaptea aceea…Atunci imi pareau normale intalnirile…Kovesi, care spunea atunci despre mine şi Alina Bica, ca un procuror nu are ce cauta cu un om politic, se intalnea cu oameni politici„, a mai spus Elena Udrea.
În luna aprilie au avut loc dezvăluiri fără precedent despre ce s-a întâmplat acasă la Gabriel Oprea în noaptea alegerilor prezidenţiale din 2009. Jurnalistul Dan Andronic a povestit că în noaptea celui de-al doilea tur al alegerilor din 2009, acasă la fostul ministru de Interne Gabriel Oprea au fost prezenţi Laura Codruţa Kovesi, Florian Coldea, dar şi George Maior. Jurnalistul susţine că ei au avut un rol decisiv în alegerea lui Traian Băsescu la Cotroceni.
În replică, fostul vicepremier Gabriel Oprea a declarat că întâlnirea organizată la el acasă, în noaptea din turul doi al alegerilor prezidențiale din decembrie 2009, a fost o „simplă cină”, o întâlnire informală, unde i-a invitat pe George Maior, Vasile Dâncu, Anghel Iordănescu, Dan Andronic și Neculai Onțanu.
Şi Traian Băsescu a vorbit despre ce s-a întâmplat acasă la Gabriel Oprea, pe atunci parlamentar independent, în noaptea în care s-au numărat voturile la alegerile prezidenţiale din 2009, câştigate de actualul lider al PMP în faţa lui Mircea Geoană. Fostul preşedinte a exclus varianta ca la întâlnirea Oprea – George Maior – Florian Coldea – Laura Codruţa Kovesi să se fi discutat despre influenţarea rezultatului alegerilor.
„Interpretarea mea e că n-aveau niciun motiv să fie acolo decât pentru a afla dacă se putea cât mai repede rezultatul alegerilor, ca să ştie cum să se poziţioneze. Îşi ţineau spatele unii la alţii, pentru că nu aveau un aranjament cu noul preşedinte, dacă ar fi ieşit Mircea Geoană. Eu eram cei care-i numise. Dacă ar fi câştigat Mircea Geoană puteau să aibă emoţii. Nu aveau cum să influenţeze rezultatul alegerilor fiind acolo, părerea mea e că au fost acolo ca să ştie cum să se poziţioneze în funcţie de rezultatele alegerilor”, a subliniat fostul preşedinte.
După dezvăluirile făcute de jurnalistul Dan Andronic, plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, joi, cu 241 voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.
Comisia de anchetă urmează să cerceteze dacă persoane sau instituţii s-au implicat ilegal în organizarea şi stabilirea rezultatului alegerilor prezidenţiale din 2009.
Parchetul instanţei supreme a început urmărirea penală in rem în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009, ancheta pronind de la dezvăluirile făcute de Dan Andronic.