Atacul cibernetic mondial, criticat de Microsoft: Ar trebui să fie un apel de trezire pentru guvernele naţionale

Reprezentanţii Microsoft au lansat duminică noaptea critici dure la adresa guvernelor naţionale, care dezvoltă şi stochează anumite vulnerabilităţi de software, precizând că atacul cibernetic mondial din cel puţin 150 de ţări ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru a pune capăt unor asemenea practici.
Iulian Tudor
15 mai 2017, 06:47
Atacul cibernetic mondial, criticat de Microsoft: Ar trebui să fie un apel de trezire pentru guvernele naţionale

”Acest atac explică din nou de ce stocarea unor vulnerabilităţi de către guvernele naţioanale reprezintă o problemă atât de mare”, a scris preşedintele companiei Microsoft, Brad Smith. De asemenea, acesta a avertizat că ultimele atacuri cibernetice reprezintă un tipar pentru întregul an 2017.

WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.

Ransomware a profitat de o breşă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.

”În mod repetat, exploatările din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public şi au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenţionale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA”, a precizat Smith, potrivit news.ro.

Preşedintele Microsoft a cerut guvernelor naţionale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilităţi de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri. ”Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită şi trebuie să respecte în spaţiul cibernetic aceleaşi reguli care se aplică armelor din lumea fizică”, a declarat Smith. Oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, dar compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii şi utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.

WannaCry este un ransomware care, la fel ca alţi viruşi de acest gen, preia controlul asupra fişierelor de pe calculatoarele infectate şi le criptează. Pentru eliberarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiţi în Bitcoin. În ciuda amplorii fără precedent, experţii în securitate cred că atacatorii au produs doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiul financiar stă la baza acestui atac.

Citeşte şi ATAC CIBERNETIC GLOBAL: Atacurile de tip RANSOMWARE au vizat până acum 74 de ţări UPDATE

Între timp, experţii în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri cibernetice ar putea să continue. Atacul cibernetic s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări, potrivit Europol.

Potrivit Europol, numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi pornesc computerele. Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru duminică, 24 noiembrie 2024. Balanțele își găsesc echilibrul interior
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
S-a stins unul dintre cei mai iubiți cântăreți din România. Ar fi avut concert chiar astăzi
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
MAE avertizează: Grevă feroviară în Italia afectează transportul în weekend
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy