Atacul cibernetic mondial, criticat de Microsoft: Ar trebui să fie un apel de trezire pentru guvernele naţionale

Reprezentanţii Microsoft au lansat duminică noaptea critici dure la adresa guvernelor naţionale, care dezvoltă şi stochează anumite vulnerabilităţi de software, precizând că atacul cibernetic mondial din cel puţin 150 de ţări ar trebui să reprezinte un apel de trezire pentru a pune capăt unor asemenea practici.
Iulian Tudor
15 mai 2017, 06:47
Atacul cibernetic mondial, criticat de Microsoft: Ar trebui să fie un apel de trezire pentru guvernele naţionale

”Acest atac explică din nou de ce stocarea unor vulnerabilităţi de către guvernele naţioanale reprezintă o problemă atât de mare”, a scris preşedintele companiei Microsoft, Brad Smith. De asemenea, acesta a avertizat că ultimele atacuri cibernetice reprezintă un tipar pentru întregul an 2017.

WannaCry este cel mai amplu atac cibernetic din istorie, cu peste 200.000 de oameni şi 10.000 de instituţii din cel puţin 150 de ţări afectate la sfârşitul săptămânii trecute.

Ransomware a profitat de o breşă de securitate din Windows, sistem de operare lansat în urmă cu 15 ani, dar care este folosit în continuare de un număr mare de instituţii şi utilizatori care nu realizează pericolele la care se expun.

”În mod repetat, exploatările din mâinile guvernelor s-au scurs în domeniul public şi au generat daune pe scară largă. Un scenariu echivalent cu arme convenţionale ar fi dacă cineva ar fura rachetele Tomahawk de la armata SUA”, a precizat Smith, potrivit news.ro.

Preşedintele Microsoft a cerut guvernelor naţionale să trateze acest atac cibernetic masiv drept un apel de trezire pentru a nu mai stoca vulnerabilităţi de software, care riscă să fie exploatate de către hackeri. ”Aceste guverne au nevoie de o abordare diferită şi trebuie să respecte în spaţiul cibernetic aceleaşi reguli care se aplică armelor din lumea fizică”, a declarat Smith. Oficial, Microsoft nu mai oferă suport pentru Windows XP, dar compania americană a lansat deja un update special pentru WannaCry. Mai trebuie, însă, ca administratorii şi utilizatorii să permită instalarea update-ului respectiv.

WannaCry este un ransomware care, la fel ca alţi viruşi de acest gen, preia controlul asupra fişierelor de pe calculatoarele infectate şi le criptează. Pentru eliberarea datelor, se cere o recompensă – în acest caz 300 de dolari plătiţi în Bitcoin. În ciuda amplorii fără precedent, experţii în securitate cred că atacatorii au produs doar 20.000 de dolari până acum, ceea ce poate sugera că nu beneficiul financiar stă la baza acestui atac.

Citeşte şi ATAC CIBERNETIC GLOBAL: Atacurile de tip RANSOMWARE au vizat până acum 74 de ţări UPDATE

Între timp, experţii în securitate cibernetică au avertizat că aceste atacuri cibernetice ar putea să continue. Atacul cibernetic s-a soldat cu peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări, potrivit Europol.

Potrivit Europol, numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se întorc la muncă şi îşi pornesc computerele. Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alţii, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universităţi din Grecia şi Italia.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...