Uite ce boală declanşează consumul constant de pâine!

Aproape că nu există masă fără pâine, zilnic produsele de patiserie se regăsesc în alimentația noastră și fără să realizăm acest obicei culinar aduce o serie de carențe organismului nostru. Consumul frecvent de pâine este responsabil adesea de lipsa de concentrare, o anemie cu care te confrunți și de care nu poți scăpa așa ușor, proasta dispoziție și nu numai.
Alina Costache
15 mai 2017, 08:19
Uite ce boală declanşează consumul constant de pâine!

Pâinea joacă un rol extrem de important în alimentația noastră, mai ales că ea datează în istoria noastră de foarte mulți ani. Este cunoscută modalitatea de primire a oaspeților cu pâine și sare. Însă chiar și așa pâinea este responsabilă de instalarea uneia dintre cele mai comune boli din lume care de regulă nu prea dă semnale vizibile.

Boala celiacă, căci la ea ne referim reprezintă o intoleranță la glutenul pe care organismul îl primește din produsele de panificație și pe care nu îl poate digera.

Proteina cea mai des întâlnită în alimentație

Îl găsim mai ales în anumite cereale precum grâul, ovăzul, orzul, secara şi kamutul.  Iar dimineața cea mai obișnuită masă este alcătuită din lapte cu cereale la care de obicei se mai adaugă și niște fructe și bineînțeles o cafea.

Deși acesta are o valoare nutriţională foarte mică, el acționează practic precum un agent de legătură, ajutând făina să crească obținându-se astfel pâinea.

Glutenul poate declanșa o reacție imună

Există persoane care din păcate au predispoziție genetică pentru adezvolta intoleranța la gluten. practic alimentele care au în componența lot acestă ptoteină dezvoltă astfel ă reacție imună mai ales la nivelul intestinului subțire, provocând astfel o inflamație cronică ce adesea duce la distrugerea vilozitățior intestinale, limitând cu mult procesul de absorbție la nivelul intestinului subțire.

Simptomele intoleranței la gluten

Acest simptom se manifestă diferit la fiecare persoană în parte. Din punct de vedere medical această afecțiune poartă numele de boală celiacă.

Acest diagnostic se poate obține doar pe baza unor analize de sânge, urmate apoi pentru diagnosticul final de o biopsie intestinală.

Este foarte important să se cunoască din timp acest diagnostic pentru a se putea evita eventualele probleme. Această afecțiune se poate ține sub control fără a urma un tratament medicamentos, dieta care exclude orice formă de gluten fiind de ajuns.

Cea mai mare poblemă a aceste afecțiuni o reprezintă faptul că odată instalată favorizează malnutriția și pierderea nutrimenților, deoarece organismul nu mai poate să îi asimileze în mod corespunzător.

Sfatul specialistului

Dr. Alina Stănescu Popp – Șef de lucrări, Doctor în științe Medicale:

„Intoleranța alimentară la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociația a Societăților Celiace din Europa (AOESC), arată că numai 12-15% dintre cei care au boala celiacă sunt diagnosticați.

Avem de-a face cu o boală care are atât o componentă genetică extrem de importantă (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispuși a se îmbolnăvi de aceeași boală decât restul populației), dar și o componentă externă, aceea a expunerii la gluten în cadrul regimului alimentar.

Iată de ce consider că eforturile noastre trebuie concentrate în trei direcții: identificarea precoce a celiachiei, diagnosticarea corectă (identificarea bolii), precum și tratamentul ulterior, care este simplu de urmat și este bazat pe o dietă fără gluten”.

Află mai multe despe intoleranța la gluten, AICI

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Schema de tratament preventiv de primăvară la pomii fructiferi. Așa vei avea o recoltă bogată și zeci de kilograme de fructe
Capital.ro
Ȋți face buletin cu cip în România. Noua lege în vigoare din 2025. Restricție pentru cine refuză
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara-fantomă care a existat doar 5 zile, unde românii sunt priviți cu suspiciune. „Rusia e sora noastră”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Prognoza meteo, 19 aprilie. Temperaturile cresc, dar ploile nu lipsesc în Sâmbăta Mare
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se pune impozit după deces și înmormântare. Românii au datorie la ANAF, plus taxă notarială
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Ce este interzis în Sâmbătă Mare. Ziua tăcerii și a vegherii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI