UPDATE. Activitatea în vămi a fost reluată după o oră şi jumătate. Şeful Biroului Vamal de Interior Arad, Aurel Mateuţ, a declarat pentru News.ro că activitatea a fost reluată, iar sistemele informatice ”funcţionează în parametri normali”.
”Din câte am înţeles şi eu, deconectarea sistemelor în cursul dimineţii a fost o măsură de siguranţă. Au fost efectuate verificări şi nu suntem afectaţi de atacturile informatice. Toate vămile arădene de interior, respectiv Arad, Aeroport Arad şi Zona Liberă Arad – Curtici, cu un total de 30 de angajaţi, şi-au reluat activitatea”, a declarat Mateuţ.
ŞTIREA INIŢIALĂ. Surse din cadrul Vămii Arad au declarat, luni, pentru News.ro, că toate computerele au fost oprite din cauza unui atac informatic, astfel că activitatea este complet blocată. Conform surselor citate, ordinul de deconectare a sistemelor de la reţeaua proprie de comunicare (intranet) a fost primit de la conducerea Reglionalei Vamale Timişoara, de care aparţin şi vămile arădene.
„Vineri, sistemele mergeau bine. Azi (luni – n.r.), când am ajuns la lucru, am fost nevoiţi să oprim toate computerele din vama de interior Arad, astfel că nu se mai poate lucra. Se pare că este vorba de un atac informatic. Nu ştim cât va dura această situaţie”, a declarat sursa citată.
În curtea Vămii Arad sunt deja aproximativ 30 de automarfare care aşteaptă efectuarea formalităţilor. „Vă daţi seama că este abia începutul zilei. Dacă nu se reia activitatea câteva ore, aici vor fi cozi mari de TIR-uri„, a mai spus sursa citată. În Vama Arad lucrează 16 angajaţi, pe aproximativ 20 de computere.
De asemenea, din cauza atacului cibernetic semnalat în ultimele zile, angajaţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au avut, luni dimineaţă, interdicţie să-şi deschidă calculatoarele. „La ora 8.00, când am început activitatea, nu ne-au dat voie să deschidem calculatoarele. Am transmis comunicatele de presă de pe alte servere, cu un grad de siguranţă mai ridicat„, a declarat, pentru Mediafax, Vladimir Alexandrescu, purtătorul de cuvânt al INS.
Luni dimineaţa, comunicatele INS au fost transmise cu o mică întârziere, de doar 4 minute faţă de ora 9.00, însă mai multe redacţii nu le-au receptat.
„Noi am luat pe USB fişierele cu respectivele comunicate şi le-am transferat pe calculatoare de unde au fost transmise în siguranţă. Nici la această oră nu sunt deschise calculatoarele cu care lucrăm în zilele obişnuite„, a mai spus oficialul INS.