Ordonanţa privind organizarea DGPI, adoptată de Senat. Şeful serviciului, numit de ministrul de Interne

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției Generale de Protecție Internă (DGPI) a Ministerului de Interne. Legea a fost votată cu un amendament al Comisiei de apărare, care prevede că șeful acestei structuri este numit și eliberat din funcție de ministrul de Interne.
Filip Stan
15 mai 2017, 16:57
Ordonanţa privind organizarea DGPI, adoptată de Senat. Şeful serviciului, numit de ministrul de Interne

În favoarea proiectului s-au pronunțat 75 de senatori, 2 s-au abținut și 29 au votat împotrivă, potrivit Agerpres.

Proiectul are ca obiect de reglementare înființarea, organizarea și funcționarea DGPI, ca structură specializată cu atribuții în domeniul securității naționale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, urmând a se desființa Departamentul de Informații și Protecție Internă.

În forma propusă de Guvern, directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție prin decizie a premierului la propunerea ministrului de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Camera Deputaților a adoptat actul normativ cu modificarea potrivit căreia directorul general al DGPI este cadru militar în activitate, numit în funcție de către ministrul de Interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Comisia de apărare și Comisia de administrație a Senatului au modificat, de asemenea, actul normativ adoptat de Camera Deputaților, în sensul că directorul general al DGPI este numit și eliberat din funcție de către ministrul de Interne.

Senatorii Opoziției și-au exprimat nemulțumirea față de amendamentul adoptat de Comisia de apărare, prin care sunt eliminate din procedura de numire a șefului DGPI avizul CSAT și obligativitatea ca directorul acestei structuri să fie cadru militar în activitate.

„A fost o bătălie formidabilă de la Revoluție încoace ca fiecare să își facă un serviciu secret. Desprinderea totală a acestui serviciu de CSAT nu este bună pentru că acolo se discută probleme legate de secrete de stat. Ce este totuși interesant că practic prin lege noi spunem că tot ce face acest servicu este activitate secret de stat, ceea ce nu este adevărat. Foarte multe activități ale acestui serviciu nu ar trebui să fie secret de stat, poate secret de servicu, poate pe altă gamă a secretului. De aceea, părerea mea este că a rupe total de CSAT acest serviciu este o greșeală și vom vedea peste ani ce se va întâmpla. Bine ar fi să votăm împotriva legii și poate să o reluăm cândva în altă formă”, a afirmat, la dezbaterile din plen, senatorul PMP Traian Băsescu.

De asemenea, senatorul Nicu Fălcoi, secretar al Comisiei de apărare, a anunțat votul împotrivă al USR.

„Plecând de la o ordonanță de urgență care practic încerca să scoată de sub suspiciune serviciul (…), care ani de zile s-a considerat o unealtă a mai marilor zilei, prin amendamentele aduse atât în Camera Deputaților, cât și în comisiile de la Senat, s-a reușit deturnarea acestei ordonanțe de urgență. Prin eliminarea avizului CSAT, cât și prin lăsarea la dispoziția ministrului de Interne numirea directorului acestei direcții și a obligativității ca acesta să fie militar, precum și prin secretizarea întregii sale activități DGPI devine un serviciu secret pus la dispoziția domnului Dragnea. Prin urmare, USR nu poate gira așa ceva și va vota împotriva acestei legi”, a spus Fălcoi.

La rândul său, senatorul Alina Gorghiu a precizat că PNL nu este de acord cu actul normativ în forma propusă de Comisia de apărare și Comisia de administrație a Senatului.

„Sunt două lucruri care ne deranjează la acest proiect. Că în privința șefului totul rămâne la cheremul ministrului de Interne, scoțându-se avizul CSAT și renunțând la calitatea de militar pentru șeful acestui serviciu, deși argumentele evocate de PMP și USR sunt foarte clare — vorbind de un serviciu care operează și gestionează informații cu caracter de stat care fac obiectul multor ședințe CSAT și în opinia noastră este de neînțeles de ce majoritatea dorește eliminarea acestui aviz. (…) Opinia PNL este de respingere în form actuală”, a spus Gorghiu.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai