Cel mai tânăr preşedinte francez de după război a transmis mesajul că, în timpul mandatului său, Parisul va fi ferm şi hotărât în diplomaţie. Dar baza politicii externe a liderului de 39 de ani ar putea fi, de fapt, continuitatea, scrie Reuters.
Nou-venit în diplomaţia internaţională, Macron a preluat controlul unei puteri nucleare cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU, în condiţiile în care crizele din Siria, Libia şi Coreea de Nord persistă. Politica sa externă se va concentra, însă, pe Europa, cred analiştii.
Un susţinător al unei integrări europene mai strânse, Macron pledează pentru Europa „cu mai multe viteze”, o idee care se bucură de un suport tot mai mare în Germania şi în alte state membre UE, după ce Marea Britanie a votat pentru ieşirea din blocul comunitar, potrivit news.ro.
În trecut, Franţa a fost privită de multe ori de aliaţii săi drept o putere intransigentă, care acţionează singură, în urma intervenţiilor din zone Orientul Mijlociu şi Africa. Macron vrea, însă, o cooperare mai strânsă în domeniul securităţii în Europa. Cu toate acestea, ar putea să fie greu să iasă din tiparul predecesorilor său, Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, a explicat un consilier al liderului de la Elysee, Francois Heisnourg, preşedinte al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice.
Macron a mers la Berlin în prima sa zi în funcţie, luni, pentru discuţii cu şefa Guvernului german, Angela Merkel, privind relaţia franco-germană şi proiectul european care se confruntă cu probleme. El şi-a exprimat speranţa că Franţa şi Germania vor trasa, în câteva săptămâni, o foaie de drum pentru o integrare UE mai mare şi a declarat că reforma tratatelor blocului comunitar nu va mai fi percepută drept tabu în Franţa.
Citeşte şi Edouard Philippe s-a declarat „onorat” să fie numit premierul Franţei
Dorinţa lui Macron pentru o cooperare europeană mai profundă îl diferenţiază de predecesorii săi, Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, ai căror şefi ai diplomaţiei îi ironizau adesea, în privat, pe omologii lor de la Bruxelles. „Macron intenţionează să scoată Europa din rutină”, a spus Eylvie Goulard, un europarlamentar francez, favorită pentru un rol ministerial important, potrivit news.ro
O reală poziţie comună a UE în ceea ce îl priveşte pe Trump este, de asemenea, cheie, pentru că această relaţie defineşte atât de multe politici, de la comerţ la terorism sau Siria”, a adăugat el. Deşi Macron va rămâne un aliat de încredere al Washingtonului, nu va fi atât de apropiat de Casa Albă ca Sarkozy sau Hollande.
„Nu vom primi ordine nici de la Washington, nici de la Moscova, nici din altă parte”, a explicat o sursă apropiată preşedintelui. Franţa susţine majoritatea operaţiunilor militare europene din străinătate. Macron a promis să crească cheltuielile militare ale Franţei pentru a îndeplini angajamentul NATO de 2% din PIB.
De asemenea, el a promis că Parisul nu va ceda în lupta împotriva militanţilor islamişti şi a semnalat că va decide în privinţa intervenţiilor militare în funcţie de fiecare caz şi vrea să facă mai mult să ajute naţiunile sărace să se dezvolte, au explicat diplomaţii. “Macron nu va fi satisfăcut numai cu bombardarea teroriştilor, fără să urmeze o politică mai amplă de susţinere a acelor ţări. Aceasta va fi o schimbare faţă de acum”, a explicat un alt diplomat.