Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de 27 de deputaţi USR şi de 24 de deputaţi PNL. USR şi PNL au votat împotriva adoptării proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013.
Principalul motiv invocat de juriştii USR în sesizarea de neconstituţionalitate este încălcarea principiul bicameralismului. Această lege a fost modificată fundamental la Camera Deputaţilor, printr-o serie de 43 de amendamente, care nu au fost dezbătute deloc în Senat.
De asemenea, juriştii USR au invocat în sesizarea la Curtea Constituţională încălcarea principiului securităţii juridice, „pe motiv că definirea condiţiilor necorespunzătoare din închisori este neclară”.
În sesizare, a mai fost invocată şi încălcarea principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, întrucât una dintre dispoziţiile din proiectul de lege creează premisele unei discriminări între deţinuţi pe bază de avere. Concret, proiectul instituie posibilitatea de a cumpăra zile executate de pedeapsă, ceea ce este imoral şi periculos.
Prin modificarea Legii executării pedepselor, deţinuţii vor primi un beneficiu de şase zile care se vor considera executate la o perioadă de 30 de zile petrecute în condiţii de detenţie improprii. USR a susţinut varianta beneficiului de trei zile acordate la 30 de zile în condiţii improprii, deoarece perioada de şase zile este mult prea mare.
De asemenea, USR consideră că este „excesivă” creşterea beneficiului în zile considerate executate, de la 20% la 25% pentru munca remunerată, de la 25% la 33% pentru munca neremunerată şi de la 33% la 50% pentru munca pe timp de noapte. USR consideră că reglementarea actuală este suficientă.
„USR consideră este necesară rezolvarea situaţiei din penitenciare, dar în mod principial şi echitabil, cu respectarea drepturilor omului. Pedeapsa dispusă pentru cei care au încălcat legea trebuie să fie lipsirea acestora de libertate, aceasta fiind suficientă”, se mai spune în comunicat.