Înaintarea în vârstă nu este sinonimă cu creșterea în greutate. După împlinirea vârstei de 40 de ani există, într-adevăr, tendința de a acumula unul sau chiar peste un kilogram anual, însă acest lucru este cauzat mai degrabă de lipsa activității fizice și de alimentație, nu neapărat de schimbările hormonale. Dar și acestea din urmă au un efect. Produc modificări în compoziția masei corporale și surplusul tinde să se acumuleze în special în jurul taliei, pe mijloc și în zona abdominală, potrivit libertateapentrufemei.ro.
Organizează-ți programul de masă. Când ești ocupat(ă) cu serviciul, copiii și activitățile zilnice, deseori mănânci pe fugă și fără să dai atenție meniului. Acordă-ți un timp pentru a te concentra atunci când alegi cu ce să te hrănești, stai la masă, nu în fața computerului sau a televizorului, și respectă-ți orele de masă. Această ordine te va ajuta să mănânci mai corect și îți va îmbunătăți metabolismul.
Alege să mănânci pește. Proteinele animale de calitate sunt importante în alimentație la orice vârstă, dar mai ales după 40 de ani. Peștele este hrănitor, reprezintă o sursă de carne care se digeră ușor și ajută în procesul de slăbire. În plus, deoarece conține grăsimi sănătoase este recomandat să fie mâncat de cel puțin două ori pe săptămână și ca prevenție a apariției bolilor de inimă.
Multe legume și fructe. Jumătate din farfurie ar trebui să conțină legume și verdețuri la fiecare masă. Au mai mulți nutrienți și mai puține grăsimi și calorii decât carnea, lactatele și brânzeturile. De asemenea, fibrele din legume și verdețuri te ajută să te saturi mai repede chiar și când mănânci mai puțin. Iar fructe precum merele și fructele de pădure pot fi gustări delicioase și sănătoase, în locul celor cu mult zahăr și grăsimi.
Micul dejun nu trebuie sărit. Specialiștii în nutriție recomandă ca prima masă a zilei să conțină și cereale integrale sau pâine prăjită din făină graham și un fruct, notează publicația de specialitate WebMedicine. Aceste două ingrediente te pot ajuta să eviți în perioada de până la prânz să mănânci produse nesănătoase. Iar mesele cu porții mici și gustările sănătoase mâncate la fiecare câteva ore mențin apetitul la un nivel normal.
Taie din porția de suc și de alcool. Dacă bei des sucuri cu zahăr, cafea cu zahăr sau ceai la fel îndulcit, înlocuiește-le cu apă sau consumă-le cu îndulcitori sănătoși. Zahărul adăugat contribuie atât de acumularea kilogramelor și a celulitei cât și la creșterea riscului de diabet. Iar alcoolul, pe lângă caloriile pe care le conține, dă poftă de mâncare, iar atunci când vrei să slăbești sigur nu ți-o dorești.