UPDATE. Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat miercuri, înaintea şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că susţine desecretizarea arhivei SIPA, însă acest demers ar trebui făcut în mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor.
Întrebată, miercuri dimineaţă, despre declaraţiile ministrului Justiţiei privind desecretizarea arhivei SIPA, Tarcea a spus că susţine acest demers: „Nu cunosc declaraţia făcută în această dimineaţă de ministrul Justiţiei, însă l-am auzit aseară spunând că această desecretizare ar trebui făcută în mai multe etape şi sunt de acord. Acest demers trebuie făcut în etape, şi anume mai întâi trebuie făcută inventarierea documentelor şi, în functie de specificul lor, de categoriile de informaţii, se va proceda la desecretizare. Eu susţin acest demers”.
„Respectând procedurile în vigoare, voi desecretiza arhiva SIPA”, a declarat ministrul Justiţiei.
La insistenţele jurnaliştilor, ministrul a spus că va face acest demers în cel mai scurt timp: „Voi desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp, cu respectarea termenelor şi procedurilor legale”.
El a mai spus că urmează să discute, miercuri, în plenul şedinţei CSM, solicitarea Consiliului, transmisă marţi Ministerului Justiţiei, privind arhiva SIPA. Toader a precizat că a primit adresa CSM marţi seară.
Fostul director în Ministerul de Justiție, Ingrid Mocanu, a vorbit la România TV despre scandalul momentului, privind arhiva SIPA.
„Nu s-a găsit un document în baza căruia au intrat cei desemnaţi de Monica Macovei…S-a constatat prezenţa xeroxului, hard discul a fost şters şi rescris”, a mai spus Ingrid Mocanu.
Citeşte şi: Ingrid Mocanu, despre SIPA: „În arhivă era un xerox performant, 2-3000 de pagini au fost copiate”
Fost ministru al Justiţiei, Victor Babiuc a vorbit şi el, în exclusivitate la România TV despre scandalul momentului: „Eu am fost bucuros după ce am aflat că s-a creat această SIPA când nu eram eu acolo, pentru că mi s-a părut şi mi se pare şi acum că un serviciu de informaţii care să se ocupe de magistraţi e un afront adus tuturor magistraţilo. Dacă oamenii nu sunt de încredere, nu au ce să caute în justiţie, dar nu stăm cu informatorul asupra lor. Trebuie să apară undeva ce s-a urmărit, să vedem unde s-a ajuns, ce rezultate au fost şi de ce în loc să fie folosită arhiva ea a fost închisă. E o pată nemeritată pe obrazul justiţiei române, în nicio ţară din lume nu există serviciu de informaţii în subordinea parlamentului”.