Emmanuel Macron dorește să facă din moralizarea vieții politice principalul obiectiv al mandatului său. Acesta va fi chiar primul său text de lege, votat de joi de către primul Consiliu de miniștri al președinției sale. Probitatea viitorilor miniștri va avea astfel garanția unei verificări a Înaltei Autorități pentru Transparență a vieții publice. Această instituție le controlează nu doar situația fiscală și patrimonială, ci verifică și posibilele conflicte de interese.
Scopul acestei analize amănunțite este de a evita un nou scandal de tipul celor în care au fost implicați Thevenoud și Cahuzac, care au afectat grav imaginea președinției anterioare.
În septembrie 2014, proaspăt numit secretar de stat, Thomas Thevenoud a fost invitat să părăsească guvernul după ce un control a constatat că el nu își declarase veniturile integral. Câteva luni mai devreme, Jerome Cahuzac, ministru al bugetului, trebuise de asemenea să-și părăsească atribuțiile după ce a fost implicat într-un scandal de fraudă fiscală și spălare de bani, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Idealurile politice ale lui Macron ar putea fi învinse de realităţile politice
În urma acestui scandal a fost creată Înalta Autoritate pentru Transparența vieții publice. Condusă de înaltul magistrat Jean-Louis Nadal, ea are obiectivul de a verifica cu acribie declarațiile de avere și posibilele conflicte de interese ale tuturor aleșilor, înalților funcționari și chiar ale conducătorilor marilor întreprinderi de stat.
Autoritatea controlează deci cu prioritate dacă viitorii aleși sunt în regulă cu fiscul. Ea le verifică astfel plata impozitelor, dar și evaluarea bunurilor mobile, care corespund conturilor lor bancare, împrumuturilor și acțiunilor, precum și bunurilor imobiliare.
Pentru a obține aceste informații, instituția lucrează în strânsă legătură cu administrația fiscală, care îi furnizează toate documentele pe care i le cere. Ea poate cere de asemenea o „autorizare de comunicare” fiscului, care îi permite să solicite documente băncilor, întreprinderilor și justiției.
Citeşte şi Emmanuel Macron vrea aprofundarea integrării europene. Angela Merkel cere consolidarea zonei euro
Autoritatea controlează apoi declarațiile de interese ale viitorilor miniștri, care își prezintă activitățile profesionale, dar și activitățile voluntare, participările în organisme publice și private, și ocupația partenerului de viață. În alți termeni, ea se asigură că viitorii miniștri nu vor fi influențați de aceste activități în munca lor în cadrul guvernului, informează Agerpres.
Complicațiile în verificarea viitorilor miniștri ai guvernului lui Emmanuel Macron derivă din faptul că președintele dorește să dea anumite ministere unor personalități ale societății civile, iar Înalta Autoritate nu dispune de toate informațiile care îi privesc — termenul de 24 de ore părând deci prea scurt — pentru a efectua cercetări aprofundate. Dar totul a fost calculat. Potrivit informațiilor BFMTV, Înalta Autoritate a fost sesizată încă de la sfârșitul săptămânii trecute de către noul secretar general al președinției, care i-a transmis o listă cu zece nume ale viitorilor miniștri. În pofida acesteia, lista a crescut de la o zi la alta, ceea ce complică munca instituției.
Termenul rămâne totuși foarte scurt pentru o procedură care ar putea să ocupe mai multe săptămâni, ba chiar câteva luni. Pare improbabil ca doar câteva zile să fie suficiente pentru a descoperi afaceri de genul Thevenoud și Cahuzac. Această verificaee grăbită nu oferă deci certitudinea că toți membrii noului guvern vor fi și ireproșabili.
Decizia de a numi sau nu un ministru va reveni de altfel șeful guvernului și șefului statului. Înalta Autoritate prezintă o fișă factuală pentru ca președintele să poată decide în cunoștință de cauză, dar nu își dă avizul și nici nu face recomandări. În cazul premierului desemnat Edouard Philippe, care nu-și indicase valoarea patrimoniului său în 2014, Înalta Autoritate a semnalat secretarului general declarația sa de avere și pe cea privind conflictul de interese, potrivit Agerpres.
Potrivit AFP, echipa guvernamentală va fi anunțată la ora locală 15:00 (13:00 GMT), după un dejun al lui Emmanuel Macron cu președintele Consiliului European, Donald Tusk.