Ponta propune sesiune extraordinară a Parlamentului pentru Legea referendumului

Victor Ponta propune Parlamentului să se întrunească într-o şedinţă extraordinară pentru a corela legile existente cu deciziile Curţii Constituţionale.
Romania TV
11 iul. 2012, 09:03
Ponta propune sesiune extraordinară a Parlamentului pentru Legea referendumului

Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de miercuri a Guvernului, că a trimis preşedinţilor celor două camere a Parlamentului o scrisoare în care propune convocarea unei sesiuni extraordinare în care să coreleze toate textele de legi privind referendumul cu decizia Curţii Constituţionale.

Preşedintele interimar al Senatului, Petru Filip, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că a primit scrisoarea premierului privind corelarea textelor de legi privind referendumul, el arătând că se aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale pentru convocarea unei sesiuni extraordinare.

„Am luat în considerare nevoia, necesitatea urgentă a convocării unei sesiuni extraordinare a Parlamentului, ne-am făcut o gândire vizavi de anumiţi paşi procedurali, pentru că trebuie convocat Biroul Permanent, Comisia juridică şi apoi plenul”, a spus Petru Filip.

Potrivit acestuia, singura chestiune care blochează Senatul, în acest moment, să ia o decizie legată de date şi ore este motivarea Curţii Constituţionale. „Motivarea este principalul subiect al armonizării actelor juridice. Degeaba îi chemăm pe senatori. Ceea ce ştim e despre ce discutăm, Legea 3 şi Ordonanţa 42, dar trebuie să ai, în contrapondere, observaţiile Curţii, justificate, nu doar comunicatul de presă, care poate da naştere la interpretări”, a spus senatorul.

Curtea Constituţională a decis, marţi, că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Guvernul a transmis marţi un comunicat în care anunţă că va respecta decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii referendumului, precizând totodată că este sarcina Parlamentului să pună cât mai repede în acord legislaţia privind referendumul cu decizia luată de Curte.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, a declarat însă pentru MEDIAFAX că referendumul din 29 iulie privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu se va desfăşura în baza Ordonanţei de Guvern, şi nu a iniţiativei legislative asupra căreia s-a pronunţat Curtea Constituţională.

Duşa a sublinit că, în şedinţa de marţi, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra unei iniţiative legislative care reglementează referendumul, aparţinând a doi parlamentari, şi care a fost contestată de către un grup de parlamentari PDL.

El a menţionat că, prin decizia luată în cazul acestei iniţiative legisaltive – respectiv de constatare a constituţionalităţii – Curtea Constituţională a procedat normal, fiind consecventă deciziilor luate anterior.

Duşa a menţionat că textul Ordonanţei concordă cu prevederile legislative în vigoare din 2007 până la începutul anului în curs, când au intervenit modificări operate de către PDL, el arătând că referendumul de demitere a lui Traian Băsescu din 2007 s-a desfăşurat în aceleaşi condiţii stipulate acum de Ordonanţă.

Aceeaşi poziţie a avut şi ministrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, care a precizat că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului potrivit căreia preşedintele este demis cu majoritatea celor care se prezintă la urne se aplică la referendumul din 29 iulie.

La rândul său, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că, până în momentul în care Legea referendumului, asupra căreia s-a pronunţat CC, va ajunge lege, Guvernul va organiza refendumul în baza OUG, singurul act în vigoare care reglementează acest domeniu.

Europarlamentarul PDL Monica Macovei i-a cerut premierului Victor Ponta să anuleze OUG care stabileşte că preşedintele este demis, la refendum, cu 50% plus unu din participanţii la vot, ea subliind că CC a stabilit că şeful statului nu poate fi demis decât cu majoritatea alegătorilor de pe liste.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'