Administraţia Prezidenţială avertizează: Politicile actuale ale Guvernului fac mai brutală scăderea economiei după apariţia unei crize

Creşterea produsului intern brut (PIB) al României din prezent se bazează pe politici prociclice, care accelerează scăderea economiei după o criză financiară, în condiţiile în care România a avut, după criza din 2008, cel mai rapid avans al datoriei publice din rândul ţărilor membre Uniunii Europene (UE), iar aderarea la zona euro nu trebuie să se facă după ce ”devenim pe deplin europeni”, cele două procese putând merge în paralel şi susţinându-se în paralel, a declarat joi consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu, în cadrul conferinţei Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România şi Finmedia, cu sprijinul Guvernului României şi a Băncii Naţionale a României (BNR).
Filip Stan
18 mai 2017, 08:17
Administraţia Prezidenţială avertizează: Politicile actuale ale Guvernului fac mai brutală scăderea economiei după apariţia unei crize

Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), care depăşesc semnificativ prognozele analiştilor. Mai mulţi economişti şi-au exprimat îndoiala asupra sustenabilităţii asupra acestei evoluţii şi au avertizat asupra pericolului creşterii deficitelor şi a inflaţiei.

Acest avans se bazează pe politici prociclice, care au accelerat consumul şi care fac mult mai grea revenirea economiei în cazul unei crize financiare, a avertizat Marinescu.

”În primul rând, dacă ar trebui să învăţăm ceva din criza economică recentă, ar fi, cel mai probabil, ideea că politicile pro-ciclice, de care şi România s-a lăsat sedusă, fac mai brutală căderea şi mai dureroasă redresarea. De aceea este important să discutăm deschis, dacă şi pentru ce merită să facem deficite mari tocmai atunci când ne merge bine din punct de vedere economic, în loc să ne păstrăm spaţiu fiscal pentru „vremurile grele”, când expansiunea economică se va epuiza”, a declarat Marinescu.

El a atras atenţia că România este ţara care a înregistrat, în perioada post-criză, cea mai rapidă creştere a datoriei publice dintre toate ţările UE. Faţă de anul 2008, datoria publică a crescut de circa 3,5 ori, deci cu peste 45 de miliarde de euro în ultimii 8 ani, arată News.ro.

Consilierul prezidenţial a asubliniat că România trebuie să respingă exemplul ţărilor care au ales o creştere economică bazată pe deficite mari.

”Cifrele arată că aproape întreaga creştere economică din ultima perioadă se bazează pe aportul consumului, fapt explicabil pe fondul politicilor pro-ciclice, care susţin cererea agregată prin scăderea impozitării indirecte şi creşterea cheltuielilor salariale”, a spus Marinescu.

Acesta a atras atenţia că, deşi datele oficiale arată un avans de peste 5% al economiei, prognozele europene estimează o creştere de circa 4%.

”Cum procedăm, optăm pentru politici facile, care oferă în general beneficii pe termen scurt, sau alegem politici corecte, care înseamnă beneficii durabile, dar şi unele costuri? De aceea, este important să înţelegem cât din politica economică este doar politică şi cât este economie. România are nevoie de ţinte înalte, care să mobilizeze energiile reformiste”, a spus consilierul prezidenţial.

În privinţa aderării la zona euro, Marinescu consideră că România nu trebue să aştepte până va îndeplini, în totalitate, toate standardele acestei zone, tocmai adoptarea monedei unice susţinând acest proces.

”În privinţa euro, de exemplu, consider că nu trebuie să aşteptăm până vom deveni pe deplin „europeni”, prin convergenţă reală şi în sens cultural-instituţional, şi abia apoi să adoptăm moneda comună. Aceste procese merg împreună şi se susţin reciproc”, a afirmat Marinescu.

În acest context, candidatura la OCDE este un excelent cadru, fiind o afiliere prin care România îşi asumă angajamente pe termen lung, a subliniat consilierul prezidenţial.

”Ideea nu este adera la încă o organizaţie, şi de a face parte dintr-o ligă de elită la nivel global. Procesul de aderare oferă o imagine clară a situaţiei din prezent si testează implementarea parametrilor OCDE în plan administrativ”, a spus Marinescu.

El a subliniat că, la nivel european, fenomenul integraţionist va câştiga tot mai mult teren, în ciuda unor pusee de naţionalism şi populism, OCDE având un rol foarte important în cooperarea economică pe plan global. În plus, aspiraţiile statelor de aderare trec prin filtrul unei alegeri care trebuie făcute între independenţă şi interdepedenţă. Marinescu a subliniat că a fi în afara zonei euro nu înseamnă o independenţă mai mare pentru România.

”De exemplu, a fi în afara zonei euro nu mai înseamnă şi deplina independenţă a politicii monetare, de vreme ce suntem, aproape ombilical, interdependenţi faţă de piaţa comună, prin comerţul exterior, investiţii şi fluxuri de capital, precum şi prin obiective fiscal-bugetare. În acest sens, fie că luăm ca reper zona euro – integrată instituţional, fie OCDE – integrată aspiraţional, ne găsim, de fapt, în aceeaşi paradigmă a interdependenţei”, a afirmat Marinescu.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Un nou pericol vine din China, după pandemia care a ucis milioane de oameni. Despre ce e vorba
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Institutul ‘Elie Wiesel’ condamnă decizia Sinodului BOR de a canoniza clerici cu trecut legionar
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'