UPDATE Compania Facebook a precizat joi că a acționat „cu bună credință”, iar „greșelile sale nu au fost intenționate” și a încercat tot timpul să furnizeze informații precise Comisiei Europene.
„De la începutul interacțiunii noastre cu CE am acționat de bună credință și am încercat tot timpul să furnizăm informații precise”, a declarat joi un purtător de cuvânt al Facebook. Acesta a adăugat că „greșelile” făcute în 2014 în cererile trimise Comisiei Europene „nu au fost intenționate”, iar CE „a confirmat că ele nu au afectat rezultatul evaluării achiziției”.
Apreciind că este „o amendă proporțională și descurajantă”, CE a precizat că Facebook a susținut la preluarea WhatsApp că nu poate asocia în mod automat conturile utilizatorilor celor două companii, dar după doi ani a lansat un serviciu care avea exact această funcție.
De altfel, şi CE admite că Facebook a cooperat în investigația Comisiei Europene care s-a soldat cu o amendă de 110 milioane de euro, altfel sancțiunile ar fi fost și mai drastice. Mai mult, amenda nu afectează decizia de avizare a fuziunii cu WhatsApp, a declarat, joi, la București, comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, prezent la conferința aniversară a Consiliului Concurenței.â
„Nu avem timp să verificăm calitatea tuturor informațiile care ne sunt furnizate, așa că ne bazăm pe informațiile pe care ni le dau companiile, că lucrurile sunt adevărate. De aceea am anunțat astăzi (joi, n.r.) că am dat Facebook o amendă de 110 milioane de euro, pentru că ne-a furnizat informații eronate când a preluat WhatsApp”, a spus oficialul european, potrivit Agerpres.
Ea a precizat că, în 2014, când Comisia Europeană a avizat această fuziune, Facebook a arătat că nu poate lega automat utilizatorii de WhatsApp la profilurile de Facebook, însă, doi ani mai târziu, s-a demonstrat că această legătură între cele două rețele se face automat.
„Cu alte cuvinte, au făcut exact ce Facebook ne-a spus că nu poate face. Am decis să amendăm compania cu 110 milioane de euro. Facebook a cooperat în investigația noastră, a adus aceste modificări în atenția noastră și a admis că a încălcat regulile. Mulțumită acestei cooperări, amenda este mai mică decât ar fi fost în alte circumstanțe”, a mai spus Vestager.
Potrivit acesteia, amenda nu afectează decizia Comisiei Europene de a aproba fuziunea dintre cele două companii.
„Noi în 2014 am simulat ce s-ar putea întâmpla dacă utilizatorii WhatsApp vor fi automat conectați la profilul de Facebook și am stablit că nu ar afecta concluzia noastră. De aceea nu a fost nevoie de a revoca decizia de a aproba fuziunea. Dar acest lucru nu schimbă principiul: dacă primim informații greșite sau eronate nu ne putem face treaba repede și corect. Este ceva ce nu trebuie să acceptăm și nu vom accepta”, a subliniat comisarul european.
Comisia Europeană a decis joi să aplice rețelei de socializare online Facebook o amendă de 110 milioane de euro întrucât compania americană a oferit informații inexacte în timpul anchetei Uniunii Europene cu privire la achiziționarea aplicației mobile WhatsApp, relatează AFP.
”Decizia de astăzi trimite un semnal puternic companiilor, arătând că ele trebuie să respecte toate aspectele regulamentelor UE privitoare la fuziuni, inclusiv obligația de a furniza informații exacte”, a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager.
Facebook a informat reglementatorii în august 2014 că nu va putea să stabilească o compatibilizare a conturilor utilizatorilor celor două companii, a spus UE. Comisia Europeană susţine acum că acest lucru era posibil, din punct de vedere tehnic, la acea vreme, iar angajaţii Facebook erau conştienţi de această posibilitate.
Facebook susţine că erorile realizate în analiza din 2014 nu au fost intenţionate, iar Comisia a confirmat că nu a fost afectat rezultatul analizei fuziunii.
Amenda nu va schimba decizia Comisiei în ceea ce priveşte achiziţia serviciului de mesagerie WhatsApp.
Citeşte şi A căzut WhatsApp! Milioane de persoane s-au plâns că nu pot utiliza aplicaţia
Comisia ar fi putut amenda Facebook cu 1% din cifra de afaceri, ceea ce reprezintă 276 de milioane de dolari, potrivit rezultatelor financiare ale companiei din 2016, dar a spus că Facebook a colaborat în timpul procedurii şi a recunoscut încălcarea regulilor.
Sancţiunea Uniunii Europene vine după ce Facebook a primit o amedă de 150.000 de euro, marţi, din partea autorităţilor franceze, pentru că nu a prevenit accesarea datelor utilizatorilor de către companiile de publicitate.
Săptămâna trecută, autorităţile italiene au perceput o amendă de 3 milioane de euro companiei WhatsApp pentru că ar fi obligat utilizatorii să fie de acord să împartă informaţiile personale cu Facebook.