Bitdefender: Noul atac informatic este diferit de WannaCry pentru că se ascunde de victimă şi generează bani virtuali

Atacul informatic de mare amploare Adylkuzz, apărut în ultimele zile, este complet diferit de ameninţarea WannaCry, chiar dacă exploatează aceeaşi vulnerabilitate din sistemul de operare Windows. Adylkuzz însă nu criptează datele, ci se ascunde de victimă şi foloseşte puterea de calcul a computerelor infectate ca să genereze bani virtuali, a anunţat joi producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender, potrivit News.ro.
Iulian Tudor
18 mai 2017, 09:19
Bitdefender: Noul atac informatic este diferit de WannaCry pentru că se ascunde de victimă şi generează bani virtuali

Sute de mii de calculatoare şi servere din întreaga lume au fost lovite în ultimele zile de ameninţarea cibernetică de tip ransomware WannaCry, care foloseşte o vulnerabilitate prezentă în majoritatea versiunilor sistemului Windows.

Microsoft a furnizat înluna martie un patch care blochează exploatarea vulnerabilităţii MS17-010, dar un număr important de calculatoare şi servere la nivel global nu au primit respectiva actualizare şi riscă să fie infectate.

„Atacatorii din spatele Adylkuzz exploatează aceeaşi vulnerabilitate din sistemul de operare Windows ca ameninţarea WannaCry, însă acum aceasta nu criptează datele, ci se ascunde de victimă şi foloseşte puterea de calcul a computerelor infectate ca să genereze bani virtuali. Mai mult, după ce instalează Adylkuzz, atacatorii dezactivează protocolul responsabil de vulnerabilitatea din Windows, tocmai pentru a preveni folosirea ei de către alte grupări infracţionale şi a-şi asigura astfel monopolul”, a menţionat Bitdefender.

Despre vulnerabilitatea MS17-010, denumită şi EternalBlue, s-a aflat pentru prima dată în aprilie, ca parte dintr-o campanie mai amplă de sustragere de date de către Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA).

În cazul actual, atacatorii exploatează vulnerabilitatea pentru a livra victimelor diverse ameninţări informatice.

„Închiderea mecanismului de infecţie din Windows de către Adylkuzz poate fi una dintre explicaţiile pentru care amploarea atacurilor WannaCry a fost redusă. Practic, în loc să blocheze datele victimei şi să aştepte ca aceasta să plătească, atacatorii câştigă acum sume mici de bani infectând un număr mare de calculatoare, fără să mai şantajeze utilizatorii. Astfel, infractorii îşi construiesc reţele imense de dispozitive infectate şi folosesc cumulat puterea acestora pentru a genera moneda virtuală Monero”, explică specialiştii Bitdefender. 

Potrivit Bitdefender, ameninţarea Adylkuzz este greu de observat deoarece, spre deosebire de WannaCry,  nu afişează un mesaj sugestiv şi nici nu afectează datele de pe calculator.

„Singurul efect palpabil este acela că Adylkuzz poate îngreuna funcţionarea terminalului infectat, comportament care poate fi uşor confundat cu cel specific calculatoarelor de generaţie mai veche”, explică Bitdefender. 

Producătorul de soluţii de securitate arată că apariţia Adylkuzz confirmă previziunile Bitdefender, conform cărora grupuri de atacatori vor exploata continuu vulnerabilitatea MS17-010 din Windows, până ce toţi utilizatorii vor realiza actualizarea la cea mai recentă versiune.

Agenţia americană pentru Securitate Naţională, NSA, a descoperit o vulnerabilitate în sistemul de operare Windows, care a fost publicată pe internet în aprilie.

Microsoft a pus la punct o actualizare care să repare această problemă, însă mulţi utilizatori nu şi-au instalat-o. Wannacry s-a folosit tocmai de această vulnerabilitate pentru a bloca peste 300.000 de computere din circa 150 de ţări, inclusiv România. 

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Ilegal pentru stăpânii de câini. Vor plăti 12.000 lei. Legea interzice fără excepții
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
SCAD RATELE! Acești români vor plăti mai puțin la bancă
Adevarul
Viața în „orașul fantomă” din mijlocul Dunării. Porțile de Fier 2, mega-șantierul din ultimii ani ai regimului Ceaușescu VIDEO
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Vorbitul la telefon, interzis între aceste ore. Regula se aplică din septembrie
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Mai rar așa ceva! Acest turist venit la plajă a fost amendat pentru că a mers pe faleză fără tricou. Câți bani a trebuit să plătească
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Anul școlar 2024-2025 vine cu noi reguli pentru elevi! Aceștia vor primi câte o notă la purtare pentru fiecare modul finalizat
Capital.ro
2.000 lei plătiți de stat. Decizie pentru femeile din România. Se ridică la Primărie în 90 zile
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Aeroportul Otopeni intră în reparații: Contract de modernizare de 112 milioane de lei
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!