Guvernul a aprobat în şedinţa de joi alocarea sumei de 12,744 milioane lei din bugetul asigurărilor pentru şomaj pe anul 2017 pentru plata venitului lunar de completare de care beneficiază cele 1000 de persoanele disponibilizate de la Societatea Complexul Energetic Oltenia. În urma consultărilor cu sindicatele, s-a convenit ca în cursul acestui an să fie disponibilizați 1000 de salariați, jumătate din numărul de concedieri prevăzut în Planul de disponibilizare 2016-2017, aprobat prin Hotărârea Adunării Generale a Acționarilor nr. 43/12.12.2016.
Venitul lunar de completare se adaugă indemnizației de șomaj și se acordă în baza OUG 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013-¬2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare.
Potrivit OUG nr. 36/2013, aprobată cu completări prin Legea 259/2015, venitul lunar de completare se stabilește odată cu indemnizația de șomaj și este egal cu diferența dintre câștigul salarial individual mediu net pe ultimele 3 luni înainte de concediere, stabilit pe baza clauzelor din contractul individual de muncă, dar nu mai mult decât câștigul salarial mediu net pe economie din luna ianuarie a anului în care s¬-a efectuat concedierea, comunicat de Institutul Național de Statistică, și nivelul indemnizației de șomaj.
Venitul de completare se acordă lunar, pe perioade stabilite diferențiat, respectiv pe 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 3 ani și până la 10 ani, 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani și până la 15 ani, 22 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani și până la 25 ani și 24 de luni pentru salariații care au o vechime în muncă de cel puțin 25 de ani.
Angajări la Protecţia Consumatorilor
”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va avea 320 de posturi noi, astfel încât să asigure îndeplinirea atribuţiilor suplimentare care-i revin cu privire la contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, contractele de credit pentru consumatori, procedura insolvenţei persoanelor fizice şi soluţionarea alternativă a litigiilor dintre consumatori şi comercianţi”, informează Executivul.
Potrivit actului normativ, numărul total de posturi al ANPC va fi suplimentat la 940, fără demnitari.
”Din numărul total de posturi nou aprobat, 397 vor fi alocate pentru aparatul central al Autorităţii, iar restul de 543 sunt prevăzute pentru structurile teritoriale”, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
Pe lângă această suplimentare de posturi, actul normativ prevede înfiinţarea în cadrul ANPC a unei Direcţii pentru insolvenţă persoane fizice, în contextul în care procedura insolvenţei persoanelor fizice reprezintă o noutate pentru sistemul juridic şi administrativ.
Ocuparea posturilor suplimentare se va realiza treptat, cu respectarea procedurilor şi termenelor reglementate de legislaţia aplicabilă personalului bugetar şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
Din aplicarea prevederilor referitoare la creşterea capacităţii ANPC nu rezultă influenţe financiare suplimentare asupra bugetului de stat, sumele necesare fiind asigurate în cadrul prevederilor bugetare aprobate Ministerului Economiei pe anul 2017, în calitate de ordonator principal de credite în coordonarea căruia funcţionează Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului.