„Am depus cerere de aprobare (a pichetării, n.r.) și la Primărie și la Poliție, sper să ne asculte. Dacă nu, începem greva generală. Joia viitoare este convocat și Consiliul Național al Federației SANITAS, care poate decide și alte mișcări. Adică până joia viitoare nu se întâmplă nimic, joia viitoare probabil Consiliul Național vă decide un plan mai amplu de acțiuni. Sper să își dea seama că greșesc, cel puțin cu sănătatea”, a declarat vineri președintele SANITAS București, Viorel Hușanu.
Una dintre nemulțumirile sindicatului este un amendament votat recent potrivit căruia limitarea sporurilor se va aplică la nivelul ordonatorului principal de credite.
„Am înțeles că s-a semnat într-o cameră, în Comisia de Muncă, s-a schimbat cumva un amendament iar limitarea de 30% nu mai este la ordonator de credit, ci la ordonatorul principal de credite, dar tot este nemulțumitoare, pentru că în sistemul de sănătate sunt locuri de muncă cu înalt grad de periculozitate, care au sporuri cuprinse între 30% și 50%. Spitalul de Psihiatrie sau spitalul de TBC, secțiile grele, cum sunt cele de la ATI, SMURD, oncologie, au în momentul de față un spor cuprins între 30% și 50%. Dacă ne limitează sporurile la 30% și legea spune acum, în faza de draft, că în acești 30% vor fi cuprinse și alte sporuri, privind norma de hrană, sporurile de sâmbătă și duminică, care în lege este de 100% pentru ora lucrată, voucherul de vacanță, deja se depășesc 30% aceste sporuri. Unde va mai fi sporul de periculozitate…. Este o păcăleală, sau o reavoință, pentru sănătate”, a spus Viorel Huşanu.
De asemenea, acesta a mai spus că nu s-a dorit eliminarea diferenței salariale între asistenții medicali cu studii de postliceală și asistenții medicali cu studii superioare, lucru considerat inadmisibil.
„La fel, nu s-a vrut deloc nici tăierea diferenței salariale între asistenții medicali cu postliceală și asistenții medicali cu studii superioare, care fac aceeași muncă, exact aceeași muncă. Pot să spun că aceia care au studiile cele mai puține, mă refer la cei care au rămas cu liceul sanitar, școala tehnică sanitară, școala profesională sanitară, cei care sunt acum în pragul pensionării, pentru că ei așa au prins, în anii 70-80, nu exista post-liceală, nu exista facultate, dar au acumulat o experiență mult mai mare față de cei care ies acum de pe băncile școlii, iar neavând studii, fac aceeași muncă cu cei care termină anii aceștia și vor avea salariu cu mult mai mic. Nu se poate așa ceva, trebuie ca această diferență între asistenții medicali să scadă foarte mult”, potrivit sursei citate.
Totodată, liderul sindical a vorbit și despre diferența salarială dintre un asistent medical și un medic, punctând că un asistent medical face 90% din treaba unui medic.
„Dacă ne uităm în draftul legii salarizării, diferența între asistentul medical și medic este foarte mare. Este OK că medicul să fie undeva, acolo sus, dar asistentul medical face 90% din treaba medicului uneori și cu siguranță stă de 2-3 ori mai mult cu pacientul. Trebuie cumva o proporție de măcar 1 la 2, să se apropie cumva medic. Dacă medicul are 3.000 de euro, asistentul medical să aibă și el 1.500. Diferența între asistentul medical și infirmieră, care nu are deloc studii, este de 400 — 500 de lei. Nu mai bine stai acasă, nu înveți, te duci la muncă și faci bani ca o asistentă?”, a susținut Hușanu.