Pe această listă se mai regăsesc Romeu Chelariu, Florin Negoiță, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Elena Iulia Ștefănescu, Radu Ioan Motica, Antonie Popescu, Florin Sandu, Artin Sarchizian și Aurelian Cătălin Trăistaru.
Din CSM fac parte doi reprezentanți ai societății civile, plenul Senatului validând prin vot membrii acestui for, pe baza unui raport întocmit de Comisia juridică.
Victor Alistar este propus pentru funcția de membru al CSM de Transparency International România și susținut de Asociația Magistraților din România.
Antonie Popescu este propus pentru a fi în CSM de Fundația Centrul de Resurse Juridice.
Ioan Radu Motica s-a autopropus pentru CSM și este susținut de Universitatea de Vest din Timișoara.
Romeu Chelariu este propus și susținut pentru CSM de Fundația „Camera de Arbitraj și Mediere”.
Răzvan Codru Vrabie este propus pentru CSM de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România — Comitetul Helsinki.
Aurelian Cătălin Trăistaru este propus de Asociația Grefierilor din România și susținut de Societatea „Timișoara”.
Elena Iulia Ștefănescu s-a autopropus pentru CSM și este susținută de Universitatea din Pitești.
Artin Sarchizian este propus și susținut în CSM de 7 asociații, printre care se numără Societatea Română pentru Drepturile Omului și Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului.
Florin Sandu este propus de Fundația Română pentru Democrație prin Drept, iar Florin Negoiță s-a autopropus și este susținut de Baroul București.
Virgil Melnic este propus de Asociația Victimelor Accidentelor de Circulație și susținut de Centrul de Consultanță pentru Victimele Rutiere, iar Radu Cornel Andreica este propus de Centrul de Consiliere și Dezvoltare Regională și susținut de Fundația Română pentru Copii, Comunitate și Familie.
Candidații care îndeplinesc condițiile legale pentru a putea fi aleși vor fi audiați de Comisia juridică, iar plenul Senatului îi va alege prin vot secret pe cei doi reprezentanți ai societății civile.
Potrivit legii, pot fi membri din partea societății civile în CSM specialiști în drept, cu o vechime de cel puțin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputație profesională și morală și nu sunt membri ai vreunui partid politic.
CSM este format din 19 persoane, dintre care trei sunt membri de drept — ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general.
Procedura de alegere a doi reprezentanți ai societății civile în CSM a fost reluată de Senat pe 13 martie, după ce senatorii nu i-au ales, în ședința plenului din 7 martie, pe cei doi reprezentanți pentru că niciunul din cei nouă candidați nu a întrunit votul majorității senatorilor prezenți.
Din cei 12 candidați înscriși pentru procedura demarată în noiembrie 2016 — Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoș Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoiță, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin și Elena Iulia Ștefănescu — Comisia juridică a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoiță, Virgil Melnic. Ceilalți nouă candidați au fost respinși de plen.