Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, activitatea s-a desfășurat sub forma unor exerciții de abordaj și control, la care au participat autoritățile de frontieră din Bulgaria și România, cu mijloace tehnice navale, fiind totodată invitați și reprezentanți ai agențiilor de profil (EFCA și EMSA — agenții europene de pescuit și acvacultură, respectiv de securitate maritimă) din România și Bulgaria.
La exercițiu, Poliția de Frontieră Română a participat cu trei ambarcațiuni aflate în dotarea Gărzii de Coastă — Nava MAI 0201 tip OPV (Offshore Patrol Vessel), nava tip MAI 1104 CPV (Costal Patrol Vessel) și nava tip MAI 3004 CPB (Class Patrol Boat), iar autoritățile de frontieră din Bulgaria cu o ambarcațiune tip OPV (Offshore Patrol Vessel 525).
Exercițiul a avut ca scop creșterea nivelului de cooperare operativă între Frontex, Agenția Europeană de Control al Pescuitului (EFCA — European Fisheries Control Agency) și Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă (EMSA — European Maritime Safety Agency), cu acordarea, în același timp, de sprijin autorităților statelor membre cu atribuții specifice Gărzilor de Coastă, precizează sursa citată.
De asemenea, conform comunicatului, s-a pus accent pe întărirea cooperării dintre autoritățile naționale ale României și Bulgariei, care desfășoară activități de supraveghere și control la frontierele maritime precum și în domeniul acvaculturii. În același timp s-a urmărit armonizarea tehnicilor și a tacticilor de abordaj și control folosite de cele două state participante, folosind ghidul privind Abordajul în operațiunile maritime coordonate de către agenție — Cele mai bune practici și recomandări, dezvoltat de Frontex și, nu în ultimul rând, creșterea capacității de reacție a autorităților din cele două state în diferite scenarii ipotetice.
Pe întreaga perioadă a derulării exercițiului, activitatea a fost coordonată de Centrul Operațional SCOMAR (Sistemul Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului la Marea Neagră), aflat la sediul Gărzii de Coastă.
Evaluarea acestui exercițiu a demonstrat că au fost îndeplinite toate obiectivele propuse, fiind un real succes la nivel internațional și o motivație în plus pentru continuarea acestui gen de acțiuni în Marea Neagră, precizează IGPF.