UPDATE. Marşul Normalităţii s-a încheiat la Patriarhie după aproape trei ore.
UPDATE. În jur de două sute de persoane s-au strâns, sâmbătă, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a participa la Marşul normalităţii, o acţiune de protest faţă de parada comunităţii LGBT, care va avea loc în aceeaşi zi, începând cu ora 16.00. Protestatarii merg în marş până la Patriarhia Română.
„Marşul este pentru susţinerea familiei tradiţionale, familiei normale, familia formată din căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Decizia Parlamentului este una binevenită chiar dacă este una tardivă. Au fost trei partide care, în campania electorală, au promis Coaliţiei pentru familie că vor face demersurile pentru referendum în luna aprilie. Suntem deja în luna mai şi încă nu a trecut definitiv în Parlament această iniţiativă. Sperăm să facă ce au promis. Noi nu vrem să schimbăm nimic, vrem doar să apărăm ce avem, familia tradiţională”, susţine un participant la Marşul normalităţii.
„Un astfel de marş al diversităţii este un atac frontal asupra tradiţiilor noastre româneşti, valorilor noastre de familie. Nu îşi are locul în contextul actual”, spune un alt protestatar.
„Manifestarea va exprima protestul românilor care susţin valorile familiei tradiţionale faţă de parada homosexualilor, o manifestare cu caracter obscen şi provocator care promovează în fiecare an ideea legalizării căsătoriilor homosexuale şi adopţiilor de copii de către „cuplurile” de homosexuali”, scrie pe pagina de Facebook a evenimentului.
Citeşte şi Traian Băsescu, pe Facebook: „Dacă aş fi fost Preşedinte!”
De asemenea, oamenii protestează faţă de „poziţia ezitantă a Curţii Constituţionale a României în cazul homosexualului Adrian Coman care a cerut recunoaşterea pe teritoriul României a căsătoriei sale oficiată în Belgia cu o persoană de acelaşi sex” dar şi faţă de „tergiversarea adoptării legii de revizuire a Constituţiei privind familia”, se mai precizează pe pagina de Facebook.
Sâmbătă, la ora 16.00, cei care susţin relaţiile între persoane de acelaşi sex se vor strânge la Arcul de Triumf din Capitală pentru a cere drepturi egale şi vizibilitate pentru comunitatea LGBT.
„Alătură-te miilor de oameni care ies an de an în stradă să ceară drepturi egale şi vizibilitate pentru comunitatea LGBT!”, scriu organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.
Marşul este organizat de Asociaţia Accept, care apară şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional.
Traficul este restricţionat pe traseele marşurilor pe durata desfăşurării acestora.
Citeşte şi: Restricţii de circulaţie în Capitală pentru Marşul Normalităţii şi Marşul Diversităţii. VEZI HARTA
Marşurile din anii precedenţi desfăşurate în paralel de activiştii pentru drepturile LGBT şi de Noua Dreaptă nu au fost lipsite de incidente şi, pe lângă injurii şi huiduieli, acestea s-au lăsat chiar şi cu amenzi şi arestări.
Camera Deputaţilor a adoptat în 9 mai, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi „împotrivă” şi 13 abţineri, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei pe tema definiţiei familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituţie urmează să aibă următoarea formă: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.
Citeşte şi Dacian Cioloş: Pledez pentru toleranţă cu respectarea ideii de familie tradiţională
Coaliţia pentru Familie a strâns un număr de 3 milioane de semnături, pe care le-a depus la Senat alături de o propunere de revizuire a Constituţiei privind definiţia familiei prin care se cere modificarea articolul 48, alineatul 1, care se referă la definiţia familiei. În actuala formă, acesta prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi”, însă semnatarii iniţiativei vor ca definiţia să fie schimbată pentru a bloca orice posibilitate a legiferării căsătoriei între persoane de acelaşi sex. Astfel, iniţiativa prevede că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie”.
Ambasadorii la Bucureşti a 30 de state şi Reprezentanţa Comisiei Europene au dat publicităţii, miercuri, de Ziua Internaţională Împotriva Homofobiei, o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijnul şi solidaritatea pentru comunitatea LGBTI (lesbian, gay, bisexual, transgender şi intersex) din România.