Şeful CNAIR: Procedura de proiectare şi execuţie pentru secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara în iunie

Procedura de proiectare și de execuție pentru secțiunile 1 și 5 din Autostrada Pitești - Sibiu s-ar putea să demareze în luna iunie, în timp ce în cazul Comarnic - Brașov, sperăm ca, în această toamnă, să avem antreprenor pentru lucrările la Variantele de Ocolire de la Comarnic și Bușteni, a declarat directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), Ștefan Ioniță.
Iulian Tudor
21 mai 2017, 11:16
Şeful CNAIR: Procedura de proiectare şi execuţie pentru secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Piteşti-Sibiu ar putea demara în iunie

„Provocările companiei sunt cele pe care le așteaptă de atâta timp opinia publică și mă refer aici, de exemplu, la Autostrada Pitești-Sibiu. În acest caz, avem toate speranțele că, în luna iunie, vom demara procedura de proiectare și de execuție pentru secțiunile 1 și 5. Aici vorbim despre secțiunea de la Boița la Sibiu și de la Curtea de Argeș la Pitești, în total 45 de kilometri. Sunt secțiuni funcționale care au asigurate descărcările aferente. Proiectul Sibiu — Pitești este prioritatea zero, fiind mult așteptat de toată lumea. În ultimele zile, am stat umăr la umăr cu prestatorul și am muncit ca proiectanți, pentru că CNAIR a trecut un pic în zona în care nu mai este un simplu beneficiar care așteaptă un răspuns, ci s-a implicat activ. A intrat în viața proiectului, a fost pe teren, astfel încât putem spune că pentru secțiunile 1 și 5 avem o documentație care le permite inițierea unor proceduri de achiziție publică, proiectare și execuție. Vom face acest lucru pentru a scurta termenele, astfel încât lucrurile să meargă într-un ritm mai bun și oamenii să vadă că încep lucrările la acest sector de autostradă. Ne propunem ca, undeva în luna iulie, să demarăm procedura și pentru Lotul 4 de proiectare și execuție. Ulterior, să avansăm, în funcție de rezultatele din august, să avem niște termene și pentru Loturile 2 și 3”, a afirmat Ioniță, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte, potrivit șefului CNAIR, procedurile pentru Variantele de Ocolire Comarnic — Brașov și Bușteni sunt ‘dezmorțite’ și, în toamna acestui an, ar putea să existe un antreprenor pentru cele două obiective.

„Pentru Comarnic — Brașov, primele lucruri pe care le-am făcut a fost implementarea unui sistem de semaforizare în zona Bușteni. Nu este suficient, tot sunt cozi și apar probleme. Am dezmorțit procedurile la Variantele de Ocolire Comarnic — Brașov și Bușteni, la profil de drum național. Sunt câteva variante care vin să atenueze puțin traficul în acele zone. Mi-aș dori ca, în această toamnă, să vedem acolo un antreprenor și vorbesc despre aceste Variante de Ocolire la Comarnic și la Bușteni. O să venim cu o veste bună săptămâna viitoare pentru unul dintre aceste loturi. Mai avem în discuție Lotul 5 al viitoarei autostrăzi Brașov — Comarnic, între Râșnov și Cristian, undeva în zona Brașovului. De asemenea, și în acest caz, sperăm ca săptămâna viitoare să venim cu o altă veste bună, în ceea ce privește derularea procedurii”, a subliniat directorul general al CNAIR.

La jumătatea lunii noiembrie 2016, CNAIR a avizat traseul pentru ultimele două secțiuni ale autostrăzii Sibiu — Pitești.

Traseul întreg al Autostrăzii Sibiu-Pitești, în lungime de circa 123 de kilometri, este: Secțiunea 1, Sibiu-Boița, de la km 0 la km 15+000, asigură legătura între DN 7 (defileul Văii Oltului) prin continuarea autostrăzii existente; Secțiunea 2, Boița-Racoviță, de la km 15+000 la km 43+000, leagă localitatea Boița cu localitatea Racoviță; Secțiunea 3, Racoviță-Văleni, de la km 43+000 la km 72+000, asigură continuitatea autostrăzii prin Valea Baiașului, făcând conexiunea dintre Defileul Oltului și Defileul Văii Topologului; Secțiunea 4, Văleni — Curtea de Argeș, de la km 72+000 la km 90+000, traversează Valea Topologului, face legătură cu localitatea Curtea de Argeș; secțiunea 5, Curtea de Argeș-Pitești, de la km 90+000 la km 123+037, leagă localitatea Curtea de Argeș cu orașul Pitești și autostrada existentă, prin Valea Argeșului, și secțiunea 6, care constă în reabilitarea a 14 km drum național, respectiv DN 73C, fiind drum de legătură între nodul rutier Tigveni și Râmnicu Vâlcea, precum și construcția a 2,5 km de drum nou.

Master Planul General de Transport prevede pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Pitești o sumă estimată de 1,6 miliarde de euro.

În martie 2017, CNAIR a anunțat prelungirea, până la 15 august, a contractului privind realizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu-Pitești.

„Contractul privind Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru „Autostrada Sibiu — Pitești” a fost desuspendat. În data de 14.03.2017 contractul privind Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru „Autostrada Sibiu — Pitești” a reintrat în vigoare ca urmare a finalizării perioadei de suspendare de trei luni notificată de CNAIR SA în data de 14.12.2016. De asemenea, precizăm că tot în data de 14.03.2017 a fost semnat un act adițional privind prelungirea perioadei contractuale până la data de 15.08.2017″, se arată în comunicat.

Contractul „Revizuire/Actualizare Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Sibiu — Pitești” a fost atribuit prin procedura de licitație publică deschisă Asocierii Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala București — Tecnic Consulting Engineering România SRL (Lider de Asociere Spea Ingegneria Europea SA Milano Italia Sucursala București).

Finanțarea proiectului este asigurată din Fonduri de Coeziune (FC 85%) și Bugetul de Stat (GOR 15%).

Pentru perioada de programare 2007-2013, România a avut alocată suma de aproximativ 5,1 miliarde de euro din Fondurile structurale și de investiții europene domeniului transporturilor.

În perioada curentă (2014-2020), Programul Operațional pentru Infrastructură Mare beneficiază de o alocare de aproximativ 9,4 miliarde de euro din Fondul de coeziune și din Fondul european de dezvoltare regională.

DailyBusiness
Prime de Crăciun 2024. Categoria de angajați lăsaţi fără 3.000 de lei de sărbători
Spynews
Anunț important pentru tinerii care folosesc TikTok. Aplicația impune restricții pentru persoanele sub 18 ani. Anumite conturi vor fi blocate
Bzi.ro
Ce îi rezervă astrele lui Călin Georgescu: Ce semnifică anul său de naștere
Fanatik.ro
Cele mai simple metode de a scăpa de condensul de pe geamurile termopane. Ce ar trebui să faci, de fapt, pe timpul iernii
Capital.ro
Decizia CCR. Călin Georgescu, scos din schemă: Vor să interzică dreptul poporului!
Playtech.ro
Cum arată Lavinia Pîrva după ce a slăbit 9 kilograme în doar o lună. Transformarea e radicală
DailyBusiness
Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 ar putea fi ANULAT! Se pune sub semnul întrebării validitatea votului
Adevarul
Arsenie Boca, 35 de ani de la moartea sfântului Ardealului. Ultimul său mesaj către Ceaușescu: „Nu mai apucă Crăciunul”
wowbiz.ro
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Spynews
Cum faci cel mai bun chec de post. Un desert ieftin, pe care îl prepari rapid
Spynews
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri despre motivele divorțului la șase luni de când au anunțat despărțirea. De ce au ajuns la separare după 16 ani de relație
Evz.ro
Bahmuțeanca, război total cu fiii lui Prigoană. A scos „nucleara”
Ego.ro
Dacă Elena Lasconi iese președinte, cum s-ar numi soțul ei? Prima Doamnă este Carmen Iohannis acum
Prosport.ro
FOTO. Milionarul se însoară cu nepoata fostei soții. Cum arată femeia care i-a luat mințile
kanald.ro
Vicepreședintele ANCOM va cere suspendarea TikTok în România, începând de joi, 28 noiembrie! Motivul pentru care se dorește această măsură
Cancan.ro
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu A SPUS ADIO! Decizia anunțată oficial în miez de noapte
StirileBZI
Ofertă de nerefuzat! Salarii de 1.500 de euro pe lună pentru românce
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din fotbal
stirilekanald.ro
Părinții bebelușului Victor Ștefan, devastați de moartea lui: Medicii ne-au spus că...
substantial.ro
Consilierii lui Trump explorează soluții pentru încetarea războiului din Ucraina
MediaFlux
RĂSTURNARE în ALEGERI! VOTUL, la un pas de a fi ANULAT. Decizia CCR și CSAT
Shtiu.ro
Este Călin Georgescu mason? Ce a răspuns la întrebarea: Sunteți mason?
Puterea.ro
De la „100 de ani de singurătate” la „Squid Game”: cele mai tari seriale de urmărit în decembrie