Plafonarea preţurilor RCA a încetat să îşi mai facă efectele, Parlamentul a adoptat noua lege RCA, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a calculat tarifele de referinţă pe fiecarea categorie de şoferi şi de maşini.
Piaţa RCA din România intră, astfel, într-o nouă epocă, cu foarte multe premiere şi necunoscute.
Un lucru cert este că ASF a stabilit că tarifele de referinţă, calculate după o formulă asemănătoare cu cea utilizată pentru tarifele maxime, ar trebui să aducă o scădere de preţuri, în măsura în care firmele de asigurare se vor conforma noului standard.
Scăderile de preţ merg de la 2% la peste 70%. Pentru cele mai populare categorii de tarife, reducerile sunt şi cu două cifre. De exemplu, pentru un şofer cu vârsta între 51 şi 60 de ani care conduce un automobil cu motor sub 1.2 litri, tariful scade de la 618 lei la doar 506 lei pe an.
Un şofer cu aceeaşi vârstă dar care este, însă, la volanul unui automobil cu o capacitate între 1,4 şi 1,6 de litri, ar trebui să plătească 606 lei pe an, faţă de 714 lei până acum.
În cazul persoanelor cu vârsta între 31 şi 40 de ani, care conduc un automobil cu o capacitate între 1,4 şi 1,6 litri, tariful scade de la 784 de lei pe an la 686 de lei.
Și în cazul tinerilor sub 25 de ani, categoria de clienţi cu cele mai multe accidente şi, implicit, cu cele mai mari tarife, preţurile scad. De exemplu, un tânăr cu o maşină de 1,8 litri ar trebui să achite 1.289 de lei, faţă de aproape 1.600 de lei.
Spre deosebire de plafonul maxim, tariful de referinţă nu are un caracter obligatoriu, acţionând doar ca un reper pentru piaţă şi un instrument de negociere pentru client.
Totuşi, responsabilii ASF spun că vor urmări evoluţia preţurilor şi vor interveni dacă este cazul.