„Numai în această lună au fost două atacuri cibernetice de amploare. Au produs șocuri întregii lumi și au arătat că trebuie să ne pregătim mai bine și să fim mai eficienți. Cunosc bine interesul comunității bancare pentru o mai bună valorificare, la toate nivelurile, a potențialului oferit de noile tehnologii și vă pot spune că avem aceleași obiective. E nevoie să identificăm și să folosim cele mai bune soluții în beneficiul cetățenilor și economiei românești„, a declarat Grindeanu, la Forumul Pieței Financiare, organizat, la București, de Asociația Română a Băncilor (ARB).
De asemenea, șeful Executivului i-a asigurat pe participanții la eveniment de „toată deschiderea” Guvernului.
„Consider oportună propunerea ARB de a constitui un grup de lucru interministerial, din care să facă parte și reprezentanții comunității bancare și care să pregătească temeinic acest proces. Nu este un proces ușor, dar trebuie să-l facem. (…) Ar fi păcat să ratăm această oportunitate, mai ales că România traversează o perioadă extrem de bună din punct de vedere economic„, a spus Grindeanu.
Șeful Guvernului a reiterat faptul că România are o economie în creștere, „cea mai mare” din UE.
„Exporturile sunt la un nivel record, investițiile străine directe au crescut cu 22,9%, producția industrială s-a majorat cu 7,3% și s-au creat peste 100.000 de noi locuri de muncă stabile, cu normă întreagă, în primele patru luni din 2017. Toate aceste lucruri se văd în creșterea nivelului de trai al oamenilor”, a susținut Grindeanu.
Totodată, Grindeanu a spus că tematica forumului se referă la „o viziune pentru 2020”, fiind „ambițioasă”, în contextul internațional.
„E ambițioasă pentru că lucrăm cu foarte multe necunoscute, poate astăzi mai mult decât oricând. Dar știu sigur că toți ne dorim același lucru, o Românie dinamică, prosperă, conectată fizic și virtual la infrastructura europeană și nu numai, o Românie în care copiii noștri să-și dorească să trăiască, iar oamenii de afaceri să vrea să investească„, a arătat Grindeanu.
Potrivit acestuia, educația financiar-bancară a populației este un domeniu în care trebuie făcut mai mult.
„Acesta este un domeniu în care trebuie să facem mai mult, ca să folosim avantajele, dar să fim pregătiți și pentru provocările pe care tehnologia și inovația le au. Școala trebuie, într-adevăr, să crească nivelul de alfabetizare financiară a românilor, dar aici cred că intervine și rolul dumneavoastră, de a explica mai bine instrumentele și avantajele, mai ales în zonele unde acoperirea bancară este redusă”, le-a mai spus Grindeanu participanților la Forumul Pieței Financiare.