Sorin Grindeanu: Înzestrarea Armatei se va face conform strategiei în materie a NATO

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, marți, că programele de înzestrare a Armatei Române se vor derula conform cu strategia de înzestrare a NATO, în baza acordului dat de Parlament, și cu dorința ca mare parte din fondurile alocate domeniului, respectiv 16 miliarde de lei pentru 2017, să fie investiți pentru revitalizarea industriei naționale de apărare.
Filip Stan
23 mai 2017, 19:37
Sorin Grindeanu: Înzestrarea Armatei se va face conform strategiei în materie a NATO

„Avem pentru prima dată 2% (din PIB — n.r.) la Apărare, credite bugetare, nu credite de angajament. (…) Ceea ce înseamnă că e primul guvern care face ce ne-am angajat cu mulți ani în urmă. E important să spunem și nu e simplu să dai în mod direct credite bugetare, nu credite de angajament, să dai în mod direct 2% pentru Apărare, nu a fost simplu”, a declarat Sorin Grindeanu, la B1 Tv, întrebat cum se vor derula programele de înzestrare a Armatei Române.

Premierul a precizat că alocarea bugetară pentru acest an este de „undeva peste 16 miliarde de lei”.

„Pe de altă parte, mai e de ceva, înainte de a vorbi de ce vom cumpăra sau ceea ce se dorește a fi cumpărat de către cei din Armată. Și am spus lucrul acesta de când am prezentat programul de guvernare în Parlament, pe domeniul apărării. Mare parte din acești bani care vor fi investiți nu doar anul acesta, ci și în anii următori îmi doresc să fie cheltuiți, mare parte din ei, cu ajutorul industriei naționale de apărare, parte din industria noastră de apărare se află la Ministerul Economiei, parte se mai află și la Ministerul Apărării. Pentru a revitaliza acest domeniu extrem de important pentru fiecare dintre noi și, până la urmă, un domeniu unde noi am fost foarte buni, am spus și asta și facem că acești bani, de anul acesta, de anii viitori, parte mare din acești bani să fie cheltuiți în industria națională de apărare”, a declarat Grindeanu, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă programele de înzestrare ale Armatei se vor baza pe achiziții „de la americani sau de la europeni”, premierul a subliniat că prima condiție este că „aceste înzestrări trebuie făcute conform cu strategia de înzestrare a NATO”.

„Nu să cumpărăm de dragul de a cumpăra. Lucrurile acestea sunt foarte clar stabilite, ce trebuie să luăm în mod obligatoriu, ca și țară membră NATO. Poate că, condiția asta nu a fost pusă de foarte multe ori în săptămânile și în lunile trecute, dar este esențială. Totodată, mai trebuie respectați niște pași pe care cei de anul trecut (guvernarea Cioloș — n.r.) ca să dau dau doar un exemplu, cel legat de corvete, nu i-au respectat și anume acordul Parlamentului. Orice investiție peste 100 de milioane de euro în acest domeniu trebuie să primească acordul Parlamentului. (…) Și acum revenind, Ministerul Apărării a trimis către Parlament solicitările conform acestui plan de înzestrare, parte a planului de înzestrare NATO, fiind țară membră NATO, și s-au primit pentru mare parte dintre ele aprobările de la Parlament. Deci, acești pași au fost făcuți pentru mare parte dintre aceste cereri”, a evidențiat premierul.

El a reiterat că dincolo de alegerea de cumpărare de armament de la producători americani sau europeni, ceea ce interesează este revitalizarea industriei naționale de apărare.

„Și nici nu cred că trebuie puse lucrurile de forma următoare, cumpărăm de la americani sau cumpărăm de la europeni. Sunt foarte multe produse care sunt mai bune, știe toată lumea, care sunt făcute de către americani, altele…E vorba de banii românilor, și vă spun direct, nu mă interesează nici pe mine, nici pe colegii mei decât condițiile de care v-am vorbit mai devreme ca mare parte din acești bani să rămână și să revitalizăm industria națională de apărare. Cine e în stare să îndeplinească aceste condiții sigur că, e absolut normal, că pleacă cu un plus”, a precizat Grindeanu.

El a mai spus că în România nu se pot face peste noapte rachete, dar se dorește ca parte din banii alocați înzestrării Armatei să se întoarcă în comenzi pentru industria națională de apărare prin sistemul offset.

Spynews
David Popovici a câștigat aurul la Jocurile Olimpice. S-a impus la doar 2 sutimi față de locul secund
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Singura plantă care poate să înlocuiască purificatorul de aer din casă. Îndepărtează poluanții nocivi și e considerată o adevărată ”minune”
Capital.ro
Statul cere banii de la români. Obligația, trecută direct în lege. Poliția intervine imediat
Playtech.ro
Antena 1, anunț oficial! S-a aflat data: Când începe Asia Express 2024
DailyBusiness
În atenția tuturor clienților băncilor din România: se schimbă legislația. Care vor fi noile reglementări din 2025
Adevarul
Pedeapsă exemplară pentru un șofer care a provocat un accident mortal la 160km/h. Mesajul unei tinere pasagere înainte de impact: „Voi muri”
Spynews
Angelina Jolie a angajat un asasin pentru propria moarte. De ce nu a fost dus la capăt planul vedetei
Spynews
Greii stand-up-ului românesc o pun la zid pe Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea. Nelu Cortea și Radu Bucălae o fac praf pe actuala iubita a lui Spike. Nici el nu a scapat
Evz.ro
Revine o escrocherie celebră în România. A făcut furori acum două decenii
Ego.ro
Antonia, o nouă imagine ADORABILĂ cu fiica ei, Maya. Cât de mult SEAMĂNĂ cele două
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Vecinii lui Andrei Versace, dezvăluiri uluitoare după moartea influencerului. Cum îi teroriza: 'Este inacceptabil!'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autorul dublei crime din Buzău, amenințări cu moartea la ieșirea de la audieri: „Puteam să te omor și pe tine”. Bărbatul susține că nu regretă fapta
Capital.ro
Maghiarii ne dau lecții. Au făcut anunțul chiar în România. Umilința e prea mare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
David Popovici câștigă medalia de aur la proba de 200 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
MediaFlux
BANI de la Guvern pentru nevoiași. ROMÂNII primesc echivalentul a 50 de EURO
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!