Marian Bucur va da declaraţii în dosarul în care procurorii îl cercetează pe Constantin Adrian Balaban Grăjdan, după ce în luna mai a trimis la instanţa supremă o adresă prin care a înştiinţat că ISC nu se constituie parte civilă în „Trofeul calităţii”, pentru că instituţia nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.
În 22 mai, ISC a depus la dosarul „Trofeul calităţii”, aflat atunci în faza recursului la Completul de cinci judecători al instanţei supreme, un document semnat de şeful instituţiei Balaban Grăjdan, prin care arăta că Inspectoratul nu se constituie parte civilă în această cauză. În acest sens, ISC a indicat raportul de expertiză contabilă care a concluzionat că, în urma organizării evenimentului denumit „Trofeul Calităţii în Construcţii”, în bugetul instituţiei nu a fost înregistrat vreun prejudiciu.
În 23 mai, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat mai multe documente.
Procurorii DNA l-au audiat în 24 mai pe Constantin Adrian Balaban-Grăjdan şi i-au adus la cunoştinţă că este acuzat de favorizarea infractorului, fiind cercetat în libertate.
„Împrejurările în care a fost emisă adresa respectivă către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (în cea de a doua zi de la numirea în funcţie a inspectorului general, în condiţiile în care acesta nu preluase oficial atribuţiile specifice funcţiei, termenul scurt în care a fost redactată şi trimisă la instanţă, lipsa avizelor direcţiilor de specialitate, lipsa unei opinii juridice din partea consilierului juridic căruia îi fusese repartizată cauza, lipsa unei fundamentări a cererii raportat la sentinţa prin care inculpaţii au fost obligaţi la despăgubiri către ISC) conturează ipoteza că învinuitul Constantin-Adrian Balaban Grăjdan a emis adresa în scopul obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile inculpaţilor şi pentru a îngreuna cercetarea judecătorească”, au notat procurorii DNA în rezoluţia de începere a urmăririi penale.
În 24 mai, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de premierul Victor Ponta de la conducerea ISC. Decizia a fost luată de premier după ce Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituţiei din procesul „Trofeul Calităţii” fără să îl informeze pe primul-ministru.
În 28 mai, Inspectoratul de Stat în Construcţii a cerut, printr-un document trimis instanţei supreme, anularea adresei semnate de fostul şef al instituţiei Adrian Balaban Grăjdan şi reintroducerea ISC ca parte civilă în dosarul „Trofeul calităţii„. ISC a invocat nerespectarea procedurilor interne în cazul adresei transmise Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) la 22 mai.
În acest dosar, Inspectoratul de Stat în Construcţii se constituise parte civilă încă din faza de urmărire penală. Astfel, în 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane lei, potrivit DNA.
În dosarul „Trofeul calităţii”, prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei.
În 20 iunie, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”. În acelaşi dosar au primit pedepse cu executare Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Ioana şi Bogdan Popovici.
Completul de cinci judecători a menţinut celelalte decizii din 30 ianuarie ale instanţei de fond care a judecat dosarul „Trofeul calităţii”, printre care şi cea de despăgubire a ISC.