Din datele înregistrate la Camera Consultanţilor Fiscali, un consultant obţine, în medie, un venit brut lunar de circa 5.000 lei.
“Grosso modo am pus 5.000 de lei brut, calculat ca un raport între cifra de afaceri raportă la CCF şi numărul de consultanţi activi. În realitate această sumă este o păcăleală, deoarece în mare parte cifra de afaceri raportată la CCF vine din partea firmelor de consultanţă, nu din partea persoanelor fizice”, a spus Manolescu.
„Ceea ce înseamnă că acea suma declarată ca fiind posibilă a fii plătită unui consultant fiscal, de 8.000-10.000 de lei pe lună, pare nerealistă şi în acelaşi timp pare greu de înţeles mecanismul prin care s-ar putea aborda această sumă de la buget pentru o persoană care acordă consultanţă”, a completat el.
La Camera Consultanţiilor Fiscali sunt înregistraţi 5.500 de consultaţi şi aproximativ 460 de companii, iar aproximativ 4.100 sunt consultanţi activi, care desfăşoară sau sunt disponibili de a oferi consultanţă fiscală.
În aceste condiţii, este dificil ca Ministerul Finanţelor să găsească 35.000 de consultanţi necesari pentru a implementa noul sistem de impozitare globală, a avertizat Manolescu.
O soluţie propusă de CCF pentru ca Ministerul Finanţelor să beneficieze de ajutorul cât mai multor consultanţi fiscal ar fi crearea unei noi categorii.
“Ar putea fi o variantă, pe care noi o considerăm fezabilă, aceea de a crea o categorie de consilieri fiscali, pentru că în discuţiile din zona publică s-au vehiculat diverse denumiri pentru aceste persoane. Noi am venit cu propunerea, dacă legislaţia va permite, de a putea crea o categorie de consilieri pentru impozitul pe venit, care să fie specializaţi strict în impozit pe venit, pentru că aria fiscală este una mult mai largă”, a mai spus Manolescu.
Guvernul intenţionează să introducă, de la 1 ianuarie 2018, doar două rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei şi de 10% peste acest nivel, iar declaraţiile fiscale vor fi făcute pentru veniturile globale de către consultanţi plătiţi din bani publici.
Guvernul speră ca prin acest nou sistem să lărgească baza de impozitare, deşi legislaţia actuală obligă contribuabilii să declare toate veniturile. Potrivit ministrului Finanţelor, Viorel Ştefan, ar fi nevoie de aproximativ 35.000 de consultanţi fiscali care să-i ajute pe români să întocmească declaraţiilor fiscale.