Grindeanu i-a cerut secretarului de stat de la Finanţe să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, la rectificarea bugetară

Premierul Sorin Grindeanu i-a cerut, miercuri, secretarului de stat din Ministerul Finanţelor Ionuţ Mişa ca la rectificarea bugetară să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, în special în sectorul nuclear.
Romania TV
24 mai 2017, 18:50
Grindeanu i-a cerut secretarului de stat de la Finanţe să aloce bani mai mulţi pentru cercetare, la rectificarea bugetară

„Astăzi s-a subliniat importanţa cercetării şi faptul că acordăm o atenţie deosebită acestui sector. Deci, domnul secretar de stat, sunteţi de vină sau veţi fi de vină dacă nu veţi face rectificarea în acest domeniu aşa cum trebuie”, s-a adresat premierul Sorin Grindeanu secretarului de stat Ionuţ Mişa, ambii fiind prezenţi la Piteşti la o conferinţă pe teme nucleare, organizată la Institutul de Cercetări Nucleare.

De altfel, Ionuţ Mişa a fost numit recent membru în Consiliul de Administraţie al producătorului de energie Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă.

Premierul a subliniat totodată că doreşte ca România să demareze, în cel mai scurt timp posibil, investiţiile de la unităţile 3 şi 4 de la centrala nucleară din Cernavodă, „unde institutul, de asemenea, poate livra echipamente, servicii, asistenţă tehnică de montaj, ca şi în cazul unităţilor 1 şi 2”.

Referitor la propunerea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) care a invitat oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenţiei pentru Energie Nucleară şi al băncii de date a agenţiei, Grindeanu a spus că România îndeplineşte standardele statelor cu programe nucleare avansate.

Miercuri s-au semnat la Piteşti două acorduri pentru dezvoltarea reactorului ALFRED (Advanced Lead Fast Reactor Demonstrator), de Generaţie IV, ce completează acordul existent al consorţiului european FALCON.

Proiectul presupune construirea unui demonstrator european de reactor cu plumb (generaţie 4), fiind estimat la peste 1 miliard de euro.

„Va fi încă un proiect de prestigiu care se va adăuga la celelalte două, Laserul de la Măgurele şi Centrul Danubius de la Tulcea. Independenţa energetică este scopul urmărit de România, iar Guvernul pe care îl conduc va oferi sprijin tuturor tehnologiilor producătoare de energie electrică sustenabilă”, afirmă prim-ministrul.

Consorţiul denumit FALCON (Fostering Alfred CONsortium) pentru promovarea construcţiei reactorului ALFRED a fost înfiinţat pe 18 decembrie 2013 de compania Aaldo Nucleare (Italia), Institutul de Cercetare ENEA (Italia) şi ICN Mioveni-Piteşti, iar mai târziu s-a alăturat şi Institutul de Cercetări Nucleare CV-Řež (Centrum Výzkumu Řež) din Cehia.

Testarea tehnologiilor şi finalizarea proiectării şi ingineriei pentru ALFRED ar trebui să fie realizată până în 2020, cu scopul de finalizare a construcţiei demonstratorului de la Mioveni-Piteşti (România) înainte de 2030.

Citeşte şi Sorin Grindeanu, despre eventuala remaniere: Vom vedea dacă sunt necesare anumite îmbunătăţiri

 

DailyBusiness
Ratele românilor, în pericol să crească iar? Anunțul BNR
Spynews
Lambada a născut! Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată din nou
Bzi.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Fanatik.ro
Care este cel mai bun ulei pentru prăjit. Se găsește în orice magazin și nutriționistul Cristian Mărgărit îl recomandă: “Ține foarte bine”
Capital.ro
Noua super funcție a lui Klaus Iohannis. Postul pe care îl poate ocupa din 2025
Playtech.ro
Ioana Năstase, apariție spectaculoasă la 50 de ani. Are o siluetă de vis, zici că e o adolescentă
DailyBusiness
Ploile mătură România! Anunț major al meteorologilor
Adevarul
Fost consilier prezidențial la Kremlin: ”Când Putin va pleca, întregul sistem politic va fi distrus și se va ajunge la o situație de haos”
Poliția Română cere ajutorul cetățenilor pentru găsirea incendiatorului din Parlament. Cum arată bărbatul / FOTO
Ce relație are Mira cu soacra ei. Cântăreața a rămas surprinsă când a văzut cum a așteptat-o mama lui Levi Elekes | VIDEO
Evz.ro
Dani Boy de la Insula Iubirii a uitat-o pe Mădălina. Vrea deja să își refacă viața
Ego.ro
Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO
Prosport.ro
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu ZGUDUIE showbizul! A rupt tăcerea despre Liana, după nunta lui Livian: „E fata mea adoptată”
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Turistă ucisă de rechin într-o destinație frecventată de mulți români. Avea doar 30 de ani
Capital.ro
Stare de alertă în capitala Ungariei! Dunărea a ieșit din matcă la Budapesta
StirileBZI
Se dau 500 de lei în plus la al 13-lea salariu! Banii intră în cont în decembrie 2024, de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă voleibalistă din lume, în costum de baie
stirilekanald.ro
Soțul Deliei, prima victimă a "Șacalului", dezvăluiri șocante! Gafa URIAȘĂ a polițiștilor
substantial.ro
Ministrul ucrainean Andrii Sybiha cere sprijin României în doborârea dronelor rusești
MediaFlux
DISPARE ORA de IARNĂ! S-A VOTAT în UE!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...