Secretariatul tehnic al Ministerului Justiţiei urmează să formeze echipe de experţi care vor verifica măsurile adoptate până în prezent care vizează „consolidarea integrităţii şi reducerea vulnerabilităţilor la corupţie”, se arată în comunicat.
În cadrul Strategiei, vor fi evaluate mai multe instituţii, iar, în termen de 12 luni de la publicarea raportului de evaluare, respectivele instituţii trebuie să prezinte un plan concret de măsuri în sensul recomandărilor emise de echipele de experţi.
Potrivit legii, demnitarii publici, magistraţii, funcţionarii publici au obligaţia de a prezenta conducerii instituţiei în care activează bunurile primite cu titlu gratuit, în termen de 30 de zile de la obţinerea acestora. De asemenea, verificările care vizează avertizorii publici vor avea ca obiect măsurile de protecţie a acestora, în urma depunerii de sesizări sau reclamaţii din cadrul institutiilor publice.
În ceea ce priveşte funcţiile sensibile, acestea sunt considerate ca fiind cele mai expuse la corupţie, necesitând, astfel, „o politică adecvată de gestionare a personalului care ocupă astfel de funcţii”, precizează sursa citată.
Citeşte şi Procuror DNA, acuzaţii grave aduse Monicăi Macovei: Mi-a cerut „să-i iau gâtul” Rodicăi Stănoiu