Fetița a luat boala de la mama sa, care era nevaccinată și s-a îmbolnăvit prima de rujeolă. Copilul a ajuns vineri, 19 mai, în stare gravă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova, informează Gazeta de Sud.
„A fost transferată la noi de la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Medicii de acolo au sunat la noi, la Terapie Intensivă, și au anunțat că trimit un copil cu rujeolă care se află în stare gravă, avea insuficiență respiratorie. Mama acestei fetițe este minoră, are 15-16 ani. Ea a fost cea care a făcut prima boala, a alăptat fetița, deși era bolnavă, și a transmis boala mai departe„, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Craiova, dr. Bogdan Fănuță.
Acesta este al 27-lea caz de deces din cauza rujeolei.
Citeşte şi Peste 4.700 de copii din Vaslui, nevaccinaţi împotriva rujeolei. 40 de cazuri de boală
Aproape 300 de noi cazuri de rujeolă au fost confirmate în ultima săptămână, la nivel naţional, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor, de la debutul epidemiei, în 30 septembrie 2016, a ajuns la 6.434, a anunţat, vineri, Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). Astfel, până vineri în România au fost confirmate 6.434 de cazuri de rujeolă în 40 de judeţe.
Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a mai anunţat că au fost înregistrate 26 de decese – opt în judeţul Timiş, cinci în judeţele Arad şi Dolj, trei în judeţul Caraş Severin şi câte unul în Bucureşti şi în judeţele Bihor, Călăraşi, Satu Mare şi Vaslui.
De asemenea, este în curs de confirmare un alt deces din cauza rujeolei, în judeţul Dolj. Directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a spus că în acest caz sunt aşteptate rezultatele necropsiei. Este vorba despre un copil în vârstă de patru luni, care a decedat joi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, mama fiind o fată de 16 ani, nevaccinată, care are rujeolă şi care i-ar fi transmis şi copilului această boală.
Fetiţa în vârstă de patru luni era din comuna doljeană Catane, provenind dintr-o comunitate închisă. „Majortitatea cazurilor de rujeolă sunt în comunităţi închise, nu frecventează şcoala, drept urmare nu au fost probleme în şcoli” a declarat, vineri, pentru News.ro, Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.
Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a declarat, la data de 17 mai, în Parlament, că medicii și părinții responsabili trebuie să vaccineze copiii.
„Eu cred că un medic responsabil şi un părinte responsabil trebuie să fie pozitiv în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor. Dacă o să ne uităm la cifre o să vedem modul în care au evoluat bolile de la momentul introducerii vaccinării şi până în prezent. Sunt 26 de decese. Numărul este foarte mare şi eu consider că avem o responsabilitate faţă de toţi părinţii şi faţă de toţi copiii din România„, a declarat ministrul.
Rujeola este o boală infecţioasă care, dacă nu este tratată, poate duce la complicații. Datele CNSCBT arată că din una din patru persoane infectate cu rujeolă au nevoie de spitalizare. Din 1.000 de bolnavi de rujeolă, unul își pierde viața din cauza complicațiilor.
„Vaccinul împotriva rujeolei protejează copiii împotriva acestei boli. În România, nouă din 10 părinţi îşi vaccinează copiii„, mai subliniază reprezentanţii CNSCBT.
România se confruntă cu o epidemie de rujeolă începută în toamna lui 2016. Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică România, până la 12 mai, au fost confirmate nu mai puțin de 5.728 de cazuri confirmate de rujeolă. Au fost înregistrate 25 de decese, astfel: 8 în jud. Timiș, 5 în jud. Arad, 5 în jud. Dolj, 3 în jud. Caraș Severin, 1 in jud. Bihor, 1 in jud. Călărași, 1 in jud. Satu Mare și 1 in București. S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 39 de județe.
Citeşte şi EPIDEMIE de RUJEOLĂ. 16 cazuri noi au fost confirmate în Sibiu