„Referitor la situaţia profesională actuală a comisarului şef de poliţie Vlad Mihai, precizăm că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ofiţerul a fost delegat să desfăşoare activităţi specifice în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă, care nu presupun accesul la informaţii clasificate”, se arată într-un comunicat de presă al DGIPI.
Conducerea DGIPI a dispus ca atribuţiile funcţiei de şef al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov să fie exercitate cu caracter temporar de către un ofiţer cu experienţă profesională desemnat din cadrul Direcţiei.
Instituţia nu a precizat care este numele persoanei care a preluat temporar funcţia de şf al SIPI Ilfov.
DGIPI menţionează că, având în vedere stadiul anchetei derulate de Direcţia Naţională Anticorupţie, fostului şef al SIPI Ilfov îi sunt aplicabile prevederile articolului 65 alineatul 1 din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit articolui 65 alineatul 1, „în cazul în care împotriva poliţistului s-a început urmărirea penală sau a fost trimis în judecată, menţinerea sa în activitate se hotărăşte dupa soluţionarea definitivă a cauzei, cu excepţia situaţiei în care a comis şi alte abateri disciplinare, când operează procedura disciplinară obişnuită”.
„Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă asigură cetăţenii că a luat toate măsurile legale şi va continua, cu profesionalism, echidistanţă şi celeritate, să acorde sprijin de specialitate în anchetele desfăşurate de instituţiile statului şi în documentarea completă a faptelor de încălcare a legii şi a atribuţiilor de serviciu de către angajaţi. DGIPI reitereză că aceste acţiuni vor continua în scopul asigurării respectării cu stricteţe a standardelor profesionale şi de integritate obligatorii pentru personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor”, se mai arată în comunicatul citat.
Procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, precum şi fostul şef al SIPI Ilfov, Vlad Adrian Mihai, au fost, miercuri, la DNA pentru a lua la cunoştinţă învinuirile din dosarul în care sunt cercetaţi.
Cei trei s-ar fi folosit de note informative ale DGIPI, obţinute de comisarul şef Vlad Mihai în virtutea funcţiei, în scopul obţinerii sprijinului politic, pentru a fi numiţi procuror-şef al DNA şi procuror general al României, dar negociau şi alte funcţii de conducere din Ministerul Public, dar şi Ministerul de Interne, susţin anchetatorii anticorupţie.
Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, arată anchetatorii DNA.
În urma monitărizării grupului a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti. Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.
Potrivit DNA, ofiţerul Vlad Mihai, şeful SIPI Ilfov, este cercetat pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, George Bălan este acuzat de complicitate la această infracţiune, iar Marcel Sâmpetru de instigare la aceeaşi infracţiune.
În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de cel dintâi, în calitate de şef al serviciului de informaţii al Ministerului de Interne pe judeţul Ilfov.
Procurorul Marcel Sâmpetru l-ar fi instigat, în repetate rânduri, pe comisarul şef Vlad Mihai să-i permită accesul la date şi informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, lucru pe care l-a şi făcut, potrivit procurorilor anticorupţie.
Scopul ar fi fost acela de obţinere a unor foloase necuvenite atât pentru Mihai, cât şi pentru Sâmpetru ori pentru alte persoane, cum ar fi menţinerea în funcţie a şefului SIPI Ilfov, accederea în funcţii de conducere a lor sau a altor persoane agreate, verificarea situaţiei juridice pentru asigurarea apărării în eventualitatea unor anchete penale, explică sursele citate.
Activităţile celor doi s-ar fi desfăşurat în prezenţa procurorului George Bălan, membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), „care, atât prin prezenţă cât şi prin atitudinea efectivă de încurajare a acestora, cât şi prin legătura afirmată cu o persoană care a beneficiat de unele informaţii furnizate de Vlad Mihai, din partea căreia a transmis lui Vlad Mihai şi lui Sâmpetru Marcel că le va mulţumi, a comis în mod repetat acte de complicitate materială şi morală” la infracţiuni prevăzute de Legea 78/2000 privind fapte de corupţie.
Consiliul Superior al Magistraturii a anunţat că a încuviinţat, marţi, la solicitarea DNA, percheziţionarea biroului folosit de procurorul George Bălan, membru al CSM, şi a biroului şi locuinţei procurorului Marcel Sâmpetru, detaşat la CSM, ambii având calitatea de învinuiţi.
Secţia pentru procurori a CSM a dispus, miercuri, suspendarea din funcţie a lui George Bălan, procuror în cadrul Parchetului Curţii de Apel Bucureşti, şi suspendarea din funcţie şi încetarea detaşării la CSM a lui Marcel Sâmpetru, procuror în cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.