”Spinner”, noua jucărie la modă, interzisă deja în multe şcoli din SUA, Franţa, Marea Britanie

O jucărie aparent nouă, numită ''spinner'', un fel de titirez cu două sau trei petale, s-a răspândit de curând cu repeziciune în școli. Dar după aproximativ două luni de propagare a jocului, mulți profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au săturat deja de el și interzic aceste jucării care se presupune că ajută la calmarea stresului, relatează joi AFP.
Iulian Tudor
26 mai 2017, 13:25
''Spinner'', noua jucărie la modă, interzisă deja în multe şcoli din SUA, Franţa, Marea Britanie

Vândute pentru câțiva dolari, aceste ”hand spinners” sau ”fidget spinners” sunt vedeta surpriză a acestei primăveri, spune Frédérique Tutt, expertă în piața de jucării la cabinetul internațional NPD Group. Statele Unite, iar de la sfârșitul lunii aprilie și toate țările europene ”sunt afectate de această nebunie rotativă”, spune aceasta.

Această nouă modă ar putea să dispară în câteva luni, la fel de brusc cum a apărut. Dar ea a relansat dezbaterea privind problemele de concentrare ale copiilor.

Citeşte şi Cum să ajutăm copiii cărora le e frică de întuneric

”Spinner-ele au venit de nicăieri: dintr-o dată, toți copiii păreau să aibă unul, spunând + mă ajută să mă calmez +”, povestește Meredith Daly, profesoară într-o școală publică de la periferia orașului Phoenix, în Arizona. ”La început nu știam ce să cred”.

În realitate, spinner-ul a fost creat acum două decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de șapte ani. Ea nu și-a putut permite brevetul pentru jucăria devenită acum omniprezentă, așa încât nu primește niciun penny din vânzări, dar insistă că este „mulțumită” de popularitatea ei bruscă, conform unui articol publicat la 5 mai de The Guardian. Ea a deținut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat în 2005 pentru că nu-și putea permite taxa de reînnoire de 400 de dolari. Hettinger declară că originea spinner-ului se află într-o „o vară oribilă” la începutul anilor 1990, când suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimună care provoacă slăbiciune musculară și avea grijă și de fiica ei, Sara, acum în vârstă de 30 de ani.

Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silențioase, continuă Meredith Daly, o ușurare după luni de ”bottle-flip”, un exercițiu ce constă în aruncarea peste cap a unei ”sticle” de plastic pline cu apă în încercarea de a o face să cadă în picioare, care a fost o ”tragedie” la începutul anului școlar.

Dar, în curând, spune această profesoară, „copiii din clasă nu-și mai luau ochii la titirezul lor sau al colegilor”, făcând imposibil orice proces de învățare. Așa că împreună cu alți profesori am decis să nu le mai permitem copiilor să le scoată din ghiozdan în timpul orelor.

La fel ca mulți profesori americani care s-au declarat sătui de ”spinners” pe Twitter, ea nu mai tolerează aceste jucării decât la solicitarea expresă a părinților. Sau atunci când nevoia este dovedită, așa cum este uneori cazul copiilor cu tulburare de deficit de atenție, hiperactivitate sau anumite forme de autism.

Citeşte şi Persoanele cu ADHD au un risc mai mare de a deveni părinţi în adolescenţă

Alte școli din Statele Unite ale Americii, Franța sau Anglia le-au interzis categoric, inclusiv în timpul pauzelor.

Spre regretul unor copii, ca Tom Wuestenberg, de opt ani, de exemplu. Chiar dacă el nu are nici o dificultate specială, acest mic newyorkez de origine belgiană spune că spinner-ul îl ajută să lucreze. ”Când nu mai am chef să lucrez, iau spinner-ul, rulez un pic și apoi revin la temele mele”, a spus el.

Noelle Cullimore, mamă a doi copii de șase ani, din Long Island, are o părere mai degrabă favorabilă față de jucărie. Copiii ei au în total șase ”spinners”. Fiul său hiperactiv de 10 ani, pe care l-a privat de tabletă și smartphone, de care era ”dependent”, ”se joacă în timp ce așteptăm autobuzul sau în mașină (…) și pare să-l relaxeze un pic ”, a explicat ea.

Oricât de enervante ar fi pentru ei acești titirezi, mulți profesori recunosc că un număr tot mai mare de copii au nevoie să fie dinamici sau să manipuleze ceva pentru a se concentra mai bine.

Având în vedere că nevoia de a face clic pe un pix sau de a bate din picior este mai puțin stigmatizată decât înainte, presarea bilelor sau pernele care-ți permit să te foiești pe scaun au devenit un lucru obișnuit în școli, spune Meredith Daly.

‘Oamenii, nu doar copiii, trebuie să se miște, să-și reducă stresul”, subliniază și Richard Gottlieb, de la firma de consultanță în jucării Global Toy Experts. ”Este nociv să se interzică spinner-ele”, a spus el, pentru că ”astăzi copiii sunt supuși la foarte mult stres”.

Întreaga problemă este de a găsi ceva care să nu perturbe cursurile. ”Am putea face, probabil, o mulțime de bani dacă am putea găsi o jucărie eficientă și silențioasă cu care copiii s-ar juca în timp ce scriu un eseu”, spune Meredith Daly.

Citeşte şi Copii dificili? Cine e de vină?

Așadar a început căutarea pentru jucăria perfectă. Printre cei mai recenți candidați ai acestei vânători de comori figurează Fidget Cube, un cub mic de plastic, care oferă posibilități de manipulare diferite. Prezentat ca un vector de calm la birou, la școală sau acasă, acesta a dat naștere la multe imitații după ce a fost unul dintre produsele vedetă ale platformei Kickstarter crowdfunding. Faptul de a nu avea astâmpăr ”nu mai trebuie să fie stigmatizat sau ridiculizat”, au pledat inventatorii săi, frații americani Matthew și Mark McLahan, cu ocazia lansării cubului, la sfârșitul anului 2016.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'