„Președinția Consiliului Uniunii Europene ne va oferi și oportunități, în primul rând o oportunitate politică, de a contribui de o manieră consistentă la consolidarea proiectului european. (…) În acel semestru, vor apărea pe agendă lucruri extrem de importante. Vă dau două exemple — cel legat de Brexit (…) plus alegeri europene. (…) O altă oportunitate — asta dacă ne facem bine temele — este de a dovedi că avem capacitatea tehnică de a gestiona, din ceea ce știm acum, în jur de 350 de dosare, care se vor afla în negociere la nivel european. E o oportunitate pe care nu doresc și nu dorim noi, ca țară, să o ratăm”, a declarat Grindeanu, la Consiliul Național pentru pregătirea președinției UE, organizat la Palatul Victoria.
Șeful Executivului a mai spus că președinția Consiliului UE este „o responsabilitate foarte mare”.
„În 2019, (…) o să avem 12 ani de la aderarea noastră la Uniunea Europeană, iar România va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. Avem cu toții posibilitatea de a arăta capacitatea României de a conduce timp de 6 luni lucrările acestui for. Fiecare ministru din Cabinet va prezida reuniuni pe domeniile de activitate, va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în relația sa cu alte instituții europene și va vorbi public cu presa internațională în numele Consiliului Uniunii Europene. E o responsabilitate foarte mare, pe care, poate, unii în acest moment n-o realizează”, a arătat Grindeanu, transmite Agerpres.
Potrivit șefului Guvernului, Consiliul Național a fost constituit pentru a adopta „deciziile strategice” în acest proces de pregătire.
„Acest Consiliu va adopta deciziile politice privind mandatul României pe durata exercitării președinției. Aș dori să depășim rapid, dar rapid actuala etapă de evaluare și să vedem cât mai curând o primă versiune și a bugetului multianual. (…) Insist, de asemenea, ca toate procesele logistice (…) să fie declanșate și să demarăm, cât mai rapid, discuțiile cu privire la mandatul politic al viitoarei președinții a României la Consiliul Uniunii Europene”, a menționat Grindeanu.
La Consiliul Național pentru pregătirea președinției UE de la Palatul Victoria au participat și vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Apărării, Gabriel Leș, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, și ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.