Iohannis cere Parlamentului ca Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să fie coordonat direct de MAE

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea unei legi de aprobare a unei OUG, prin care Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să treacă în directa coordonare a MAE, şi nu a ministrului delegat pentru Afaceri Europene, aşa cum a decis Executivul, pe motiv că MAE este instituţia care discută direct cu reprezentanţii Uniunii Europene.
Filip Stan
29 mai 2017, 12:16
Iohannis cere Parlamentului ca Agentul guvernamental pentru Curtea de Justiţie a UE să fie coordonat direct de MAE

Klaus Iohannis cere reexaminarea Legii de aprobare a OUG 11/2017, care reglementează organizarea şi funcţionarea Agentului guvernamental pentru Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi pentru Curtea de Justiţie a Asociaţiei Europene a Liberului Schimb.

Potrivit legii, agentul guvernamental coordonează procesul de stabilire a poziţiilor naţionale şi, alături de structura specializată în contenciosul UE, întocmeşte actele şi realizează faptele necesare reprezentării juridice. Agentul guvernamental asigură legătura dintre România şi aceste două Curţi europene.

OUG 11/2017 a stabilit că agentul guvernamental are rang de subsecretar de stat şi îşi desfăşoară activitatea în directa coordonare a ministrului delegat pentru afaceri europene, măsură contestată de şeful statului.

„În raport de rolul şi funcţiile Ministerului Afacerilor Externe, considerăm că soluţia legislativă prin care s-a optat pentru plasarea ministrului de resort în afara raportului instituţional cu Agentul guvernamental este de natură să afecteze coerenţa activităţilor de realizare a poziţiilor naţionale şi de reprezentare a României în faţa instituţiilor Uniunii Europene”, se arată în cererea de reexaminare, conform News.ro

Iohannis arată că, în prezent, ministrul delegat pentru afaceri europene funcţionează în cadrul MAE şi are atribuţii în organizarea şi coordonarea la nivel naţional a domeniului afacerilor europene, însă, indiferent de formula guvernamentală aleasă, politica externă a statului român – inclusiv aspectele ce vizează îndeplinirea sarcinilor ce revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene – aparţine Ministerului Afacerilor Externe.

Preşedintele cere astfel revenirea la starea de fapt anterioară OUG 11, când domeniul era reglementat de OUG 96/2012, iar Agentul guvernamental era numit la propunerea ministrului afacerilor externe şi direct subordonat acestuia.

„Considerăm că acest raport de subordonare era compatibil cu competenţele Ministerului Afacerilor Externe şi contribuia la conturarea regimului juridic al instituţiei Agentului guvernamental. Faţă de atribuţiile ministrului delegat pentru afaceri europene, trecerea Agentului guvernamental în directa sa coordonare pare o soluţie de la sine înţeleasă, însă aşa cum aceasta a fost reglementată este de natură să conducă la disfuncţionalităţi în aplicare, în contextul mai cuprinzător al funcţiilor şi prerogativelor Ministerului Afacerilor Externe”, mai explică preşedintele.

Cererea de reexaminare precizează că actuala soluţie decisă de Guvern necesită menţiuni exprese care să stabilească raporturile funcţionale ale Agentului guvernamental cu ministrul afacerilor externe, altfel legea este „incompletă şi neclară”.

Spynews
Momente de groază în Satu Mare! A fost descoperită o bombă neexplodată într-o zonă foarte circulată | FOTO
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Guvernul a dat ordin joi, 18 iulie: Instituim noua infracțiune
Playtech.ro
Loredana, apariție de INFARCT! Costumul de baie CRĂPAT i-a arătat toate formele
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
Star Matinal. Cum se simte Mihai Leu, după ce s-a confruntat cu probleme de sănătate serioase. A ajuns la spital de trei ori în prima parte a anului
Spynews
Marina, femeia găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, a luptat pentru viață până în ultima secundă. Detalii tulburătoare despre crima din Brăila
Evz.ro
Spotify, schimbare radicală. Cum vor primi utilizatorii funcțiile introduse
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cum arăta Iustina Loghin de la Insula Iubirii, înainte de operațiile estetice făcute cadou de Cornel 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Peste 2,5 milioane de români primesc 250 de lei în luna august. Categoria de persoane ce se bucură de mai mulți bani de la stat
Capital.ro
Bani pentru 2,5 milioane de români. Se plătesc 250 LEI în august. Ordin la Guvern
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Franța va instrui 2100 de soldați ucraineni în taberele de antrenament din Champagne
MediaFlux
ALERTĂ la Guvern! E CRIZĂ de ENERGIE, MĂSURI DRASTICE pentru români
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'