O singură arsură solară dublează riscul de a face cancer. Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

Cu totii suntem constienti de faptul ca soarele constituie un stimul pentru sinteza de vitamina D, intareste oasele si previne osteoporoza, intareste sistemul imunitar, amelioreaza acneea si previne aparitia cosurilor. Insa, cu atat de multe efecte benefice, s-ar parea ca soarele este cel mai bun prieten al nostru. Extrem de vulnerabili la efectele nocive ale razelor ultraviolete (UV) solare sunt copiii. Ei au nevoie sa fie protejati in toate modurile posibile, pentru ca aceasta grija se va reflecta in sanatatea pielii lor pe toata durata vietii.
Roxana Gagiu
29 mai 2017, 16:21
O singură arsură solară dublează riscul de a face cancer. Cum protejezi copilul de efectele nocive ale soarelui

O singura arsura solara severa in copilarie dubleaza riscul de a dezvolta melanom mai tarziu. Mai mult de 40% din copiii albi sub varsta de 12 ani au avut arsuri solare cel putin odata.

„Este nevoie doar de o arsura solara pentru a potenta dublarea sanselor copilului de a obtine melanom mai tarziu in viata. Trebuie intr-adevar sa-i protejam pe cei mici de razele solare, in special, pentru ca au pielea sensibila si usor de afectat”, spune Andreea Has, make-up artist BottegaVerde.ro

De la nastere si pana la 6 luni copiii nu trebuie expusi in soare. Atunci cand sunt scosi la plimbare, in aer liber, bebelusul trebuie sa fie acoperit, sa poarte palariuta de soare si sa fie protejat de o umbrela sau de acoperisul caruciorului.

Odata ce bebelusul a implinit 6 luni, trebuie sa ii fie aplicata crema de protectie solara pe toate zonele expuse, inainte de a iesi din casa. Respectiva crema trebuie sa aibe un factor de protectie de cel putin 15.

Pielea moale si delicata a bebelusilor contine prea putina melanina – pigmentul care confera culoare pielii, parului si ochilor si care ofera o anumita protectie fata de razele solare. Pentru a evita si pentru a preveni arsurile, trebuie sa tineti cont de urmatoarele sfaturi atunci cand decideti sa va expuneti copiii in bataia razelor soarelui.

Acoperiti capul si picioarele

Protectia solara este doar o parte a sigurantei solare. Este recomandat ca cel mic sa ramana in interiorul casei de la 10:00 pana la 16:00, cand razele soarelui sunt mai puternice. Imbracamintea poate ajuta, de asemenea. Cea mai buna protectie impotriva soarelui este ceva care blocheaza complet soarele de a ajunge pe piele, care este imbracamintea, daca nu sunteti in interiorul unei cladiri.

Imbracamintea tricotata, inchisa la culoare, care acopera toata pielea expusa, este cea mai buna. Puteti cumpara, de asemenea, imbracaminte care este tratata special cu substante chimice care ajuta la protejarea impotriva luminii solare, cum ar fi camasa de inot pentru copii sau tricou de protectie impotriva eruptiei, cu un factor de protectie UV de 30 sau mai mare.

Evitati razele soarelui

Lumina soarelui dauneaza pielii si poate duce mai tarziu la riduri si forme de cancer. Nu exista un un bronz sanatos, deoarece acesta este un semn de deteriorare a pielii. Aplicati intotdeauna crema de protectie solara pe pielea copilului inainte de a iesi afara. Faceti un joc distractiv din acest ritual. Obisnuiti-l pe cel mic sa va ajuta sa va amintiti sa acoperiti zonele importante, adesea uitate: spatele genunchilor, urechilor, zona ochilor, gatului si scalpului.

Aplicati crema de protectie solara cu 15-30 de minute inainte de a iesi afara. Apoi, aplicati din nou la fiecare 2 ore sau mai devreme daca copilul sta in apa.

Alegeti o protectie solara pentru copii

Alegeti o crema de protectie solara care contine oxid de zinc sau dioxid de titan deoarece compusii sunt mai putin iritanti decat altii si nu se absorb in piele. Aceste ingrediente sunt probabil cele mai sigure. De asemenea, este foarte important sa alegeti o gama speciala pentru copii, cu factor de protectie ridicat.

Alegeti o protectie solara cu un factor de protectie solara de 30 sau mai mare. Nu lasati copilul sa aleaga o crema de protectie solara colorata sau parfumata, mai ales daca are o piele sensibila sau o tulburare alergica a pielii, cum ar fi eczema.

Arsurile solare la copii

Cele mai eficiente produse pentru protejarea copiilor de razele solare sunt cele pe baza de aloe vera, care le ofera o senzatie racoritoare si previn aparitia arsurilor solare, aloe fiind un bun cicatrizant, folosit in cazul arsurilor de pe piele.

Daca copilul are arsuri solare si este activ si jucaus, iata cum il puteti face sa se simta mai bine.

  • Puneti o compresa rece pe arsurile solare.
  • Aplicati gel cu aloe pe pielea arsa. Incercati sa puneti aloe in frigider pentru cateva minute inainte de a utiliza.
  • Anti-inflamatoarele sunt necesare, insa nu inainte de a discuta cu un medic specialist.
  • Oferiti-i copilului o cantitate mare de lichide.
  • Daca copilul se simte rau, are febra sau frisoare, mergeti la medic.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Anunțul nopții despre Gheorghe Dincă. Ce s-a întâmplat cu criminalul din Caracal
Playtech.ro
Unde s-a născut Iisus Hristos de fapt și de ce s-ar putea să nu fie Betleem, conform...
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Ovidiu Ioanițoaia cere bani de operație. Înșelăciunea cu care hackerii păcălesc oamenii din agenda jurnalistului
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Minunea Crăciunului. Planta care a înflorit la vederea lui Iisus
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru proprietarii de mașini. S-a hotărât. Măsura se aplică din 1 ianuarie 2024
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Fondurile de pensii private din România înregistrează o creștere semnificativă a activelor
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători