Filmulețe cu momentul descoperirii matriţei dacice, depuse în procesul de la Hunedoara

Tânăra din Arad care solicită o recompensă de 500.000 de lei din partea mai multor instituții ale statului, pentru că ar fi participat la descoperirea unei matrițe dacice din bronz, folosită acum 2.000 de ani la confecționarea bijuteriilor, a fost audiată marți la Tribunalul Hunedoara, în procesul deschis în această cauză, informează Agerpres.
Iulian Tudor
30 mai 2017, 12:40
Filmulețe cu momentul descoperirii matriţei dacice, depuse în procesul de la Hunedoara

Andreea Ciuciu și avocatul său au depus la dosar două filmulețe despre care afirmă că ilustrează momentul descoperirii matriței dacice, în 23 iunie 2013, menționând că imaginile redau locul în care se afla artefactul.

La dosar a fost depusă marți și o evaluare a matriței dacice efectuată de un expert angajat de Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, parte în proces. Conform expertului, matrița dacică ar valora 560.000 de lei, situație care a nemulțumit avocatul reclamantei.

În declarația dată în fața instanței, tânăra a arătat că s-a aflat la cetatea Sarmizegetusa Regia împreună cu un grup de prieteni și a apreciat că locul în care se găsea matrița dacică nu era delimitat ca fiind inclus într-un sit arheologic. Din acest motiv, ea a considerat că locul în care se afla artefactul, într-o groapă de la rădăcina unui copac prăbușit de vânt, nu ar fi pe teritoriul unui sit arheologic protejat de lege.

„Locul în care a fost descoperit artefactul nu era împrejmuit, fiind situat pe o potecă în pădure, astfel că nu mi s-a părut că face parte din sit. Copacul care a provocat excavația în care a fost descoperită piesa era căzut peste poteca pe care mă deplasam, iar obiectul se afla la circa 5-10 metri de potecă”, a spus reclamanta, în sala de judecată.

Ea a precizat că după ce matrița a fost scoasă din groapa rămasă în urma prăbușirii copacului, piesa a fost predată administratorului sitului Sarmizegetusa Regia, care se afla în apropierea grupului de vizitatori din care făcea parte și reclamanta.

Andreea Ciuciu a relatat că administratorul sitului a anunțat paza monumentului și specialiștii de la Muzeul de istorie din Cluj-Napoca, care au sosit a doua zi dimineața la Sarmizegusa Regia.

Ulterior, tânăra a depus o cerere la Judecătoria Deva prin care solicita ca Ministerul Culturii și Consiliul Județean Hunedoara, alături de alte instituții subordonate, să-i achite o recompensă în valoare de 500.000 de lei pentru că ar fi participat la descoperirea matriței dacice de la Sarmizegetusa Regia. Suma ar reprezenta cota parte ce i s-ar cuveni reclamantei, ca membră a grupului care a găsit artefactul.

Ea a precizat că în estimarea recompensei s-a ghidat după discuțiile purtate de mai mulți specialiști de la muzeul din Cluj-Napoca, aceștia apreciind, la momentul descoperirii, că matrița ar fi valorat cât trei brățări dacice.

Procesul „Matrița dacică” va continua pe 5 septembrie, termen la care au fost citați doi martori: profesorul Gelu Florea, coordonatorul științific al șantierului arheologic de la Sarmizegetusa Regia, și Ionuț Trufaș, unul dintre membrii grupului care a luat parte la descoperirea artefactului.

Andreea Ciuciu a dat în judecată Consiliul Județean Hunedoara și Serviciul Județean de Administrare a Monumentelor Publice, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice, susținând că are dreptul la recompensă deoarece ea ar fi fost prima persoană care ar fi găsit matrița dacică de la Sarmizegetusa Regia.

Reclamanta în acest dosar solicită, în baza Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural național, plata unei sume de bani pe care a estimat-o că ar reprezenta o cotă de 1/7 din 45% din valoarea obiectului descoperit în Munții Orăștiei.

Consiliul Județean Hunedoara a contestat cererea femeii, susținând că reclamanta nu a făcut dovada că ar fi descoperit artefactul, nu a prezentat un înscris din care să reiasă că a predat matrița în termen de 72 de ore de la data descoperirii acesteia și că nu a demonstrat că piesa ar avea o valoare excepțională.

Piesa este apreciată de specialiști ca fiind extrem de valoroasă pentru că era folosită la confecționarea de bijuterii de către un meșter din cetate, ceea ce arată gradul de civilizație la care ajunseseră dacii acum 2.000 de ani.

În prezent, matrița este expusă într-o sală special amenajată și securizată a Muzeului Civilizației Dacice și Romane (MCDR) Deva.

DailyBusiness
Oferta momentului în România! iPhone cu 0 lei avans
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Singurul cartier din București unde au locuit oameni în urmă cu mii de ani. Puțini știu unde se află
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Adevarul
Suma uriașă cu care se vinde vila arhitectului care a coordonat construcția sediului Primăriei Capitalei
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Vin ninsorile în România. Unde vor cădea mari cantități de precipitații
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Vor fi verificate aproape 4,6 milioane de pensii! Cine trebuie să dea banii înapoi
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Procurorii italieni acuză șapte persoane și doi subcontractanți în cazul pieselor defecte pentru Boeing
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici