USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

Uniunea Salvaţi România i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să trimită Parlamentului la reexaminare legea de respingere a OUG 91/2016, argumentând că anularea prevederilor actului normativ adoptat de guvernul Cioloş ar însemna revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale, iar România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Filip Stan
31 mai 2017, 10:27
USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

USR explică faptul că respingerea OUG 91/2016 va afecta grav domeniul cinematografiei româneşti, ale cărei produse au adus ţării noastre, în ultimii ani, prestigiu şi recunoaştere internaţională şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament în vederea reexaminării.

”Ordonanţa de Urgenţă 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanţii industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni. Această consultare publică a inclus reprezentanţi de marcă ai cinematografiei româneşti, care au adus în ultimii ani o recunoaştere internaţională filmului românesc prin premiile obţinute la mari festivaluri internaţionale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanţi ai cinematografiei româneşti, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică şi reprezentanţi ai industriei cinematografice din alte ţări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale”, se arată în scrisoarea către preşedinte transmisă de USR.

Partidul condus de Nicuşor Dan argumentează că respingerea OUG 91/2016 înseamnă revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale. ”România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei”, mai spun cei de la USR, potrivit News.ro.

Camera Deputaţilor a decis pe 23 mai, în calitate de for decizional, respingerea OUG 91/2016 privind cinematografia.

Ordonanţa a fost respinsă în pofida apelului a numeroşi cineaşti ca proiectul să fie aprobat.

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Înainte de votul plenului, regizorul Tudor Giurgiu a declarat, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

Întrebat dacă are speranţe că legea va fi rediscutată, Tudor Giurgiu a susţinut că, „într-un Parlament normal, probabil că ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar şi aici e o atmosferă de zici că mergem la înmormântare”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la rândul său, că un vot de respingere a OUG privind cinematografia este „cel puţin pripit, dacă nu fatal” pentru reforma în domeniu.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului – din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu – şi a inclus mai multe reprize de consultări. proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Ce ritualuri urmează în Vatican | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca, petrecere în costum de baie de Paște! Imagini inedite cu vedeta PRO TV în vacanța din Grecia
Fanatik.ro
Florile pe care e bine să le plantezi în luna mai. Înfloresc în mijlocul verii, iar grădina ta va fi superbă
Capital.ro
Pact secret cu Băsescu și Udrea. Românii sunt în stare de șoc acum: Înțelegere ocultă
Playtech.ro
Când pică Paştele în 2026? Va fi mult mai devreme ca în acest an
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
După cât timp devii bucureștean? Dezbaterea care s-a viralizat chiar de Paște. „Există doar moldoveni și olteni cu vechime”
wowbiz.ro
Ioana Tufaru, ceartă cu soțul: "Mi-am făcut bagajele și am plecat. Nu mai suportam..." | Declarații exclusive
Spynews
Chef Richard Abou Zaki de la Chefi la cuțite, alături de Mădălina Ghenea, la Roma. Ce pun la cale cei doi: “Abia aștept…” | FOTO
Spynews
Elena Viscu se căsătorește din nou?! Fosta soție a lui CRBL, moment emoționant la o nuntă! | VIDEO
Evz.ro
Lucruri neștiute despre pâine. Cum citești ambalajul corect
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Vaticanul a publicat fotografii cu Papa Francisc în sicriu, neacoperit. Detaliul care se observă în fotografii
Cancan.ro
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Se declară la ANAF. Obligație pentru fiecare individ în parte. Nimeni nu scapă de Fisc
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Adevărul despre moartea Papei Francisc! Breaking news
Horoscop special Alina Bădic. Finalul lunii aprilie aduce surprize total neașteptate, dar și provocări. Zodiile care dau lovitura
MediaFlux
Francisc este Papa cu numărul 112, exact cât spune profeția care anunță Apocalipsa
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Pensiile, întârziate în luna mai. Ce trebuie să știe seniorii despre veniturile de luna aceasta