USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

Uniunea Salvaţi România i-a trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis în care îi cere să trimită Parlamentului la reexaminare legea de respingere a OUG 91/2016, argumentând că anularea prevederilor actului normativ adoptat de guvernul Cioloş ar însemna revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale, iar România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei.
Filip Stan
31 mai 2017, 10:27
USR solicită preşedintelui Iohannis retrimiterea în Parlament a Ordonanţei Cinematografiei

USR explică faptul că respingerea OUG 91/2016 va afecta grav domeniul cinematografiei româneşti, ale cărei produse au adus ţării noastre, în ultimii ani, prestigiu şi recunoaştere internaţională şi îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament în vederea reexaminării.

”Ordonanţa de Urgenţă 91/2016 a fost adoptată în noiembrie 2016 în urma unui proces amplu de consultare cu reprezentanţii industriei cinematografice din România, care a durat aproape opt luni. Această consultare publică a inclus reprezentanţi de marcă ai cinematografiei româneşti, care au adus în ultimii ani o recunoaştere internaţională filmului românesc prin premiile obţinute la mari festivaluri internaţionale, precum Cristian Mungiu, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru sau Florin Mihăilescu. Pe lângă zecile de reprezentanţi ai cinematografiei româneşti, Ministerul Culturii a inclus în procesul de dezbatere publică şi reprezentanţi ai industriei cinematografice din alte ţări europene, pentru a se asigura că actul normativ promovat este unul modern, în acord cu cele mai bune practici şi standarde internaţionale”, se arată în scrisoarea către preşedinte transmisă de USR.

Partidul condus de Nicuşor Dan argumentează că respingerea OUG 91/2016 înseamnă revenirea la legea din 2005, care nu mai corespunde nevoilor industriei cinematografice actuale. ”România va râmâne una din ultimele ţări europene în care coproducţiile sunt rareori încurajate prin suport financiar acordat de Centrul Naţional al Cinematografiei”, mai spun cei de la USR, potrivit News.ro.

Camera Deputaţilor a decis pe 23 mai, în calitate de for decizional, respingerea OUG 91/2016 privind cinematografia.

Ordonanţa a fost respinsă în pofida apelului a numeroşi cineaşti ca proiectul să fie aprobat.

Membri ai Consiliului de Administraţie al Centrului Naţional al Cinematografiei şi cineaşti precum Nae Caranfil, Radu Muntean, Stere Gulea, Radu Jude şi Ada Solomon au solicitat, printr-o scrisoare deschisă, membrilor Camerei Deputaţilor neadoptarea proiectului de respingere a Ordonanţei de Urgenţă 91/2016 privind cinematografia şi întoarcerea proiectului de adoptare a acesteia la Comisia pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă pentru o dezbatere publică reală.

Înainte de votul plenului, regizorul Tudor Giurgiu a declarat, la Parlament, că a venit să protesteze faţă de o posibilă respingere în plenul Camerei Deputaţilor a OUG nr.91/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr.39/2005 privind cinematografia, acesta fiind nemulţumit de faptul că membrii Comisiei de cultură au dat un raport de respingere, fără niciun fel de consultare a celor din breaslă, ceea ce i se pare „o practică total aberantă”.

Întrebat dacă are speranţe că legea va fi rediscutată, Tudor Giurgiu a susţinut că, „într-un Parlament normal, probabil că ar rediscuta sau ar retrimite legea la comisie, dar şi aici e o atmosferă de zici că mergem la înmormântare”.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a afirmat, la rândul său, că un vot de respingere a OUG privind cinematografia este „cel puţin pripit, dacă nu fatal” pentru reforma în domeniu.

„Forma actuală a ordonanţei prevede o transparentizare a concursului de proiecte pentru finanţarea cinematografică. Propune două categorii noi de competiţie, una de filme de microbuget şi, prin amendament, o categorie de film experimental. Prevede posibilitatea de finanţare a tinerilor cineaşti pentru primul şi pentru al doilea film de lung-metraj. Prevede trecerea arhivei naţionale a cinematografiei din subordinea CNC în subordinea directă a Ministerului Culturii, ceea ce dă posibilitatea unei conservări mai bune a patrimoniului cinematografic”, a explicat fostul ministru al Culturii.

Vlad Alexandrescu a mai spus că ordonanţa prevede „lucruri importante cu privire la trecerea sălilor de cinematograf dezafectate din patrimoniul România Film către administraţia publică locală, cu obligaţia ca ei să le folosească într-adevăr pentru proiecţia de filme şi să le renoveze”.

Proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noua Lege a Cinematografiei, iniţiat în mandatul ministrului Corina Şuteu, care prevede colectarea mai multor taxe, a fost adoptat de Guvern pe 29 noiembrie 2016.

Proiectul s-a bazat pe activitatea unui grup de lucru format de reprezentanţi ai sectorului – din care au făcut parte, între alţii, regizorii Tudor Giurgiu, Florin Mihăilescu, Cristian Mungiu, Bogdan Mustaţă şi Paul Negoescu – şi a inclus mai multe reprize de consultări. proiectul a fost avizat de mai multe ministere şi instituţii cu mandat în domeniile vizate, între care Ministerul Justiţiei, Consiliul Legislativ şi Consiliul Concurenţei.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
De ce se spune ”alo” atunci când răspunzi la telefon. Ce înseamnă acest cuvânt, de fapt și cine l-a inventat
Capital.ro
Devine ilegal pe TikTok. Decizia Guvernului României. Se șterge neapărat în 5 ore
Playtech.ro
Reacția unei turiste din Germania după ce a vizitat România pentru prima dată: ”Nu mă așteptam la...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
Adevarul
Cum a ajuns o româncă din Germania să fie angajată la BMW. Povestea ei a devenit virală pe Internet: „M-au sunat a doua zi”
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Țigările se schimbă complet. Mai rău decât dacă le-ar interzice...
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Dan Capatos îl atacă puternic pe manelistul Liviu Guță! L-a și dat de gol în legătură cu o agresiune comisă: Făceai pușcărie, ca un prost ce ești
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. S-a găsit acum dovada. Anunț final din SUA
StirileBZI
Apar noile cărți de identitate cu cip, în 2025! Când vor intra românii în posesia noilor buletine
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
A născut în Parcul Tei, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
Marcel Ciolacu amenință cu excluderea lui Victor Ponta din PSD dacă va candida la prezidențiale
MediaFlux
SE RUPE COALIȚIA? RĂSTURNARE TOTALĂ în POLITICĂ!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Lamborghini Huracan, scos la licitație la jumătate de preț. De ce este atât de ieftin bolidul de lux