Profesorii ameninţă că închid şcolile din 12 iunie. BAC 2017 şi Evaluarea Naţională 2017, ameninţate de boicot

Aproximativ 200 de profesori protestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de salariile din învăţământ. Sindicaliştii spun că e posibil ca dascălii să închidă şcolile începând cu 12 iunie.
Filip Stan
31 mai 2017, 10:42
Profesorii ameninţă că închid şcolile din 12 iunie.  BAC 2017 şi Evaluarea Naţională 2017, ameninţate de boicot

„Ne aflăm în faţa Parlamentului deoarece astăzi (miercuri-n.r.) au programat să finalizeze discuţiile pe legea salarizării, urmând ca săptămâna viitoare să intre în plen. Nu ne-am înţeles la discuţii, învăţământul a rămas în continuare în ultima treime, maximul care poate fi atins pe o scară de la 1 la 12 este 2,6, iar profesorul debutant are undeva în jur de 1,6 sau 1,7. Din păcate şi această guvernare lasă învăţământul în derizortiu, motiv pentru care astăzi Colegiul Liderilor a hotărât ca săptămâna viitoare să lanseze un referendum şi dacă vom obţine feedbackul de la colegii noştri, începând cu 12 iunie, vom închide şcolile”, a declarat  Constantin Rada, secretarul general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Practic, este vorba de ultima săptămână de şcoală a elevilor şi este posibil, spun sindicaliştii, ca profesorii să nu încheie situaţiile şcolare.

Citeşte şi: Legea salarizării, aproape finalizată în comisia de muncă a Camerei. Care au fost ultimele amendamente introduse

„Nu ne dorim lucrul ăsta ne dorim ca parlamentarii să înţeleagă să situeze învăţământul acolo unde îi este locul. Am solicitat Guvernului, partidelor politice, Parlamentului ca învăţământul să fie catalogat cu un salariu având un coeficient echivalentul a 35 la sută din salariul preşedintelui, salariul maxim şi de acolo să eşalonăm în jos”, a completat Rada, conform Mediafax.

Sindicaliştii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri şi de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învăţământ este 22% din salariul preşedintelui şi peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creştere, de trei procente.

Totodată, nu este exclusă şi boicotarea examenelor naţionale.

Potrivit draftului legii salarizării, angajaţii din educaţie ar urma să primească, până în 2022, măriri de salariu de peste 100%. Cei care vor beneficia cel mai mult de creşteri vor fi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată şi cu gradul didactic I are, în momentul de faţă, un salariu de aproximativ 2.500 de lei. La anul, în 2018, acesta va ajunge să câştige cu 50% în plus, adică, peste 3.700 de lei, urmând ca până în 2022 să se ajungă la un salariu de bază cuprins între 4.300 şi 5.500, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Potrivit legii salarizării, un învăţător sau educator cu gradul I didactic va primi până în 2022 un salariu mărit cu peste 100%. Mai exact, dacă acum primeşte lunar aproximativ 2.000 de lei, în 2018, va câştiga cu 50% în plus, adică puţin peste 3.000 de lei. Iar în 2022, în funcţie de numărul anilor petrecuţi în sistemul de educaţie, învăţătorii vor primi un salariul cuprins între 4.000 şi 4.400 de lei, lunar.

Potrivit draftului proiectului de lege, acestor sume li se adaugă sporurile şi vechimea, ce pot ajunge, cumulate, până la 95%, în funcţie de specificul fiecărei meserii şi vechimea în munca a angajatului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai