Axios scrie că la modalitatea concretă de retragere lucrează o echipă mică din care face parte și șeful Agenției pentru Protecția Mediului (EPA), Scott Pruitt.
Membrii echipei vor hotărî dacă SUA vor iniția o retragere completă și oficială din Acord — un proces care ar putea dura 3 ani — sau vor ieși din tratatul subsecvent al ONU referitor la schimbările climatice, un demers mai rapid, dar mai categoric.
Reuters amintește că, la recentul summit G7 din Sicilia, președintele Trump a refuzat să-și afirme susținerea față de Acordul de la Paris, declarând că are nevoie de timp suplimentar pentru a lua o decizie. El a transmis ulterior pe Twitter că își va anunța decizia în cursul acestei săptămâni.
Acordul de la Paris, încheiat în noiembrie 2015, vizează limitarea creșterii temperaturii globale sub pragul de 2 grade C comparativ cu nivelurile preindustriale.
La summitul G7, Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie, Japonia şi Canada au reiterat „angajamentul puternic” în sensul aplicării rapide a măsurilor pentru combaterea încălzirii climatice stabilite prin Acordul de la Paris. Însă preşedintele SUA, Donald Trump, a refuzat să asume această responsabilitate.
Donald Trump a scris săptămâna trecută, pe Twitter, la finalul summit-ului G7 că „voi lua decizia finală asupra Acordului de la Paris săptămâna ce vine”.
„Întreaga discuţie despre climă a fost foarte dificilă, dacă nu chiar nesatisfăcătoare. Nu există indicii dacă SUA vor rămâne sau nu în cadrul Acordului de la Paris”, a declarat Angela Merkel, în urma summitului din Italia.
Preşedintele american le-ar fi mărturisit „confidenţilor” săi, inclusiv lui Scot Pruitt, preşedintele Agenţiei pentru Protecţia Mediului, că plănuieşte să retragă SUA din acest acord.
Anterior, Donald Trump a declarat că nu crede în schimbările climatice realizate de om şi a promis să „anuleze” Acordul climatic de la Paris, pe care îl consideră dăunător afacerilor americane.
Trump nu poate anula însă acordul, dar poate genera efecte în rândul celor 193 de ţări participante dacă retrage Statele Unite din înţelegerea de la Paris. Decizia ar pune sub semnul îndoielii planul COP 21 de a reduce din emisia gazelor cu efect de ser