„E totuşi o hotărâre de Guvern, nu putem merge la absurdul de a respinge ideea că o HG nu va fi respectată, mai ales că frige. E o problemă de fond care nu e atât de mult de securitate naţională, atenţie, că toată lumea: ‘Vai, arhiva SIPA, cu tainele ei… Nu, este despre oameni. Vă mărturisesc că pe mine, dacă vreţi, ca politician, mă interesează dacă în această arhivă se află trei dosare. Trei dosare mă interesează: dacă există un dosar Panait (Cristian Panait – n.r.), dacă există un dosar Liliana Şega şi dacă există un dosar Omar Hayssam, care a fost eliberat din puşcărie şi a fugit din ţară. (…) Pe mine aceste trei dosare m-ar interesa să le văd din punct de vedere SIPA.
Eu știu pe unde a fugit Hayssam, dar nu știu cum a ajuns până la navă fără să îl întrebe nimeni, nimic. A fost operat de cancer la pancreas la Spitalul Penitenciarului Jilava, de profesorul Beuran. De tăiat, sigur l-au tăiat. Burtica i-au tăiat-o. Am întrebat dacă s-au prelevat mostre de țesut și mi s-au spus că nu sau că s-au pierdut, nu mai țin minte. Eu cred că judecătorul l-a pus pe bună dreptate în libertate. Nu l-a mai supravegheat nimeni. Sunt curios dacă SIPA a sesizat că se face o construcție de evadare din România a lui Omar Hayssam. Nu a zburat, a fost ajutat să iasă din țară„, a declarat Băsescu.
Despre dosarul privind moartea Lilianei Şega, Băsescu a punctat că aceasta a fost „procurorul care ancheta devalizarea FNI” de către Sorin Ovidiu Vîntu şi Nicolae Popa.
„A murit în 2002, dacă nu mă înşel, nu, cred că mai încoace, nu ştiu exact anul, dar a murit şi e o mare suspiciune, cum a murit această procuroare care ancheta un dosar extrem de sensibil într-o perioadă când Sorin Ovidiu Vîntu era cel care-i punea la dispoziţie maşină directorului SRI (Radu Timofte – n.r.)„, a mai declarat preşedintele PMP.
Despre procurorul Cristian Panait, decedat şi acesta, Băsescu a spus: „Este imposibil să nu avem ceva în această arhivă despre marea dispută a lui Panait cu şefii lui, pentru că Panait nu a vrut să-l aresteze pe Lele (procurorul Alexandru Lele – n.r.), care intrase în viesparul mafiot cu export de combustibil sau cu contrabandă de combustibil făcută în judeţul Bihor de un înalt reprezentant al PSD-ului, prefect, şi de fiu„.
El a spus că „este imposibil să nu existe urme în această arhivă despre aceste trei cazuri”.
Despre anumite afirmaţii apărute în spaţiul public potrivit cărora prin desecretizarea arhivei SIPA s-ar ajunge la „o maculare a magistraţilor”, Băsescu a afirmat: „Nu mai avem ce să discutăm dacă e bine sau rău”.
„Guvernul a hotărât azi desecretizarea celor două rapoarte, inventarierea sau analiza arhivei, sortarea ei şi desecretizare, cu excepţia elementelor care ţin de viaţă intimă. Deci, asta a decis deja Guvernul, nu mai e dacă o fi aşa sau dacă o fi altfel, s-a stabilit cum va fi”, a spus liderul PMP.
Băsescu a subliniat în acelaşi context că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a dat „o lecţie”:
„În ultimii doi-trei ani am văzut o agresivitate a CSM, a Parchetului General, a DNA nepermisă şi care nu are nimic comun cu democraţia. Astăzi, Tudorel Toader le-a dat totuşi o lecţie: ‘Nu, băieţi, nu intră în comisia asta (privind desecretizarea arhivei SIPA – n.r.), nici CSM, nici Parchet General, nici Înaltă Curte, e o treabă a Executivului”, a mai declarat liderul PMP.