„Este clar că ei au avut un obiectiv politic pe care bănuiesc că îl au şi acum şi merg la două capete (…). Au un obiectiv principal şi unul secundar, hai să o prindem pe Kovesi, să o aducem aici (la audieri în Parlament – n.r.) şi dacă nu ne iese asta, ne răcorim şi noi, spunem toate prostiile pe care le-au spus ba Geoană, ba mai ştiu eu care, Hrebenciuc, cum s-a furat în străinătate, sau nu ştiu ce, le punem în raport acolo şi tot atingem un obiectiv politic.
Pentru că, dacă ies pe varianta doi, sub cuvânt de onoare, vă spun că-i dau în judecată pentru falsificarea rezultatului alegerilor şi am toate elementele, pentru că totul se face pe probe. Şi hai, băieţi, să vedem procesele verbale din fiecare secţie de votare, să vedem Curtea Constituţională, că discutăm pe documente. Le iau mulţi bani, că e mare comisia.
Să le ia aşa – pun pe o coloană Geoană, pe o coloană Băsescu, adună procesele verbale şi pe urmă mă caută să mă cheme la comisie. (…) Nu poţi să umileşti un preşedinte ales corect pentru că-ţi dă bine ţie la joc politic, să pui sub semnul întrebării un mandat. Categoric, dacă vor constata minciuni, dacă vor concluziona minciuni (…), dacă pun negru pe alb şi comisia îşi asumă, cred că mi-am rezolvat problema materială pe câteva generaţii, pentru că e foarte grav să spui că un om… (…) Din ură s-ar putea să facă o prostie, vă asigur că-mi voi asigura viitorul a câteva generaţii pe banii lor, toată comisia, pentru că eu voi putea demonstra cu acte oficiale ale statului român că au fost corecte alegerile„, a declarat Traian Băsescu la un post de televiziune.
Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, la începutul lunii Mai, cu 241 voturi ”pentru” şi 86 ”împotrivă”, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009, precum şi componenţa comisiei. Tot atunci, a fost aprobată şi componenţa nominală a comisiei: Mihai Fifor (preşedintele comisiei), Adrian Ţuţuianu, Dorel Căprar, Mihai Weber, Adrian Pleşoianu, Oana Florea, Eugen Nicolicea din partea PSD, Steluţa Cătăniciu (ALDE) Cezar Preda, Vasile Varga şi Daniel Fenechiu din partea PNL, Mihai Goţiu şi Eduard Dircă din partea USR, Robert Turcescu (PMP) şi Antal Istvan (UDMR).
Robert Turcescu s-a retras, miercuri dimineaţă, din comisia de anchetă a alegerilor din 2009. Deputatul PMP a declarat că această comisie a devenit ”o mascaradă”, în care parlamentarii au ajuns să se facă de ”râs în fața întregii țări” pentru că oamenii care au venit la comisie și înainte au trecut pe la Parchetul General refuză să mai facă declarații.