Tudorel Toader: HG privind arhiva SIPA a avut avizele asociaţiilor de magistraţi

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, joi, la Antena 3, că nu are rezerve legate de includerea unui reprezentant al asociaţiilor profesionale ale magistraţilor sau al Consiliul Superior al Magistraturii în comisia care va studia arhiva SIPA. Toader a precizat că nemulţumirile exprimate de aceste organisme sunt nejustificate deoarece Hotărârea de Guvern privind arhiva a putut fi consultată din iulie 2016, iar CSM şi asociaţiile profesionale chiar au trimis puncte de vedere către Ministerul Justiţiei.
Filip Stan
02 iun. 2017, 03:56
Tudorel Toader: HG privind arhiva SIPA a avut avizele asociaţiilor de magistraţi

Tudorel Toader a respins aserţiunea potrivit căreia HG de desecretizare a arhivei SIPA a fost adoptată prea repede şi fără consultarea prealabilă a societăţii civile.

„Din 2011 s-a tot vorbit de desecretizarea arhivei SIPA. Cred că din 2011 până acum nu-i chiar aşa de abrupt şi de repede. Pe 25 iulie 2016 a fost elaborat un proiect de HG, postat pe pagina de Internet a MJ, unde se află şi în prezent. Proiectul a fost transmis spre consultare Ministerului Public, Ministerului de Interne, CSM, către ÎCCJ, către Asociaţia Magistraţilor, către Uniunea Judecătorilor din România, către Asociaţia Procurorilor din România. Avem toate răspunsurile, observaţiile şi sugestiile de la asociaţiile menţionate (…) S-a făcut afirmaţi foarte ritos şi foarte superficial că «noi n-am fost consultaţi». Păi vă dau toate documentele alea care sunt semnate de cei care spun că a fost lipsă de transparenţă. După care întrebarea: noi vrem adevărul sau nu? Eu cred că a venit vremea să aflăm „, a declarat Tudorel Toader.

În ce priveşte solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii de a fi reprezentat în comisia care urmează să studieze arhiva SIPA, Tudorel Toader a afirmat că nu are obiecţii faţă de propunere, însă este necesară pentru acest lucru modificarea Hotărârii Guvernului adoptată miercuri. „Vă vorbesc în nume propriu. Cred că poate fi susţinută o astfel de propunere, dar care înseamnă o HG care schimbă componenţa (…) N-am nicio miză şi nicio rezervă ca o asociaţie de magistraţi să spună «Avem un reprezentant cu certificat ORNISS care vrea să muncească trei ani în arhivă». Să vină şi eu propun modificarea componenţei comisiei!”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Pe de altă parte, Toader şi-a exprimat dubiile legate de faptul că un magistrat ar fi dispus să lucreze timp de trei ani, în fiecare zi, în arhiva SIPA. „Să vină un magistrat, un preşedinte de asociaţie profesională şi să cred eu că stă trei ani de zile în comisie… Exclus aşa ceva, dar să primim numai aşa, de supraveghere, nu cred. Nu avem în HG calitatea de supraveghetor”, a comentat Toader.

În schimb, ministrul Toader a avertizat CSM că manifestă o tendinţă de extindere a competenţelor, referindu-se la solicitările ca CSM să aibă drept de iniţiativă legislativă, pretenţia ca membrii Consiliului să avizeze toate legile, nu doar pe cele referitoare la sistemul judiciar, sau de preluare la CSM a bugetului instanţelor.

„CSM vrea să hotărască cu privire la arondarea localităţilor la o instanţă sau alta, adică o tendinţă de extindere a competenţelor ceea ce, în principiu, nu e rău, dar să fie în limitele Constituţiei”, a mai exemplificat ministrul.

Tudorel Toader a spus că membrii Consiliului Superior al Magistraturii au alte chestiuni importante de rezolvat, cum ar fi dacă sunt magistraţi care au primit de la CNSAS verdict de colaborare cu Securitatea. „Voi întreba oficial CSM: oare sunt acum magistraţi care au acum acasă, în sertar, certificatul de colaborator de la CNSAS? Dacă nu sunt, e foarte bine, dar dacă sunt, e foarte rău”, a spus Toader.

„CSM ar trebui să-şi pună următoatea întrebare: în România anului 2017 oare e normal ca un magistrat să se pensioneze şi după două luni de zile să vină să se angajeze pe baza votului secret al membrilor CSM şi să cumuleze pensia şi salariul care au un anumit nivel, corespunzător statului. Veţi spune că permite legea, dar legea spune că locul ăla trebuie scos la concurs să vină un tânăr să lucreze 20-25 de ani în puterea judecătorească. Cel care se pensionează şi vine să se angajeze ştia acum trei luni că este în putere şi poate să rămână magistrat mai departe”, a mai spus Toader.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Ce să nu pui niciodată pe pereții din bucătărie. Îți va da bătăi de cap și vei fi nevoit să faci reparații mai devreme decât ți-ai fi dorit
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Clipe de groază în Turcia. Un resort din Antalya plin cu turiști români a fost cuprins de flăcări
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
De ce și-au făcut publică relația Oana Matache și Radu Siffredi
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Mario Fresh a comis trădarea supremă? Noua iubită e chiar prietena Alexiei Eram?! Cum arată Bianca
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Marea Britanie sub presiune să dezvăluie costurile reale ale Brexit-ului
MediaFlux
Se schimbă ORA în ROMÂNIA! Anunțul MOMENTULUI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic