Considerat cel mai mare din Europa de Est, pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc adună enoriași catolici, în special etnici marghiari din țară și din străinătate, dar și credincioși de alte confesiuni. Cu toții vin să se roage la statuia fără făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care se află în biserica franciscană din apropierea. Anul trecut, peste 100.000 de oameni au participat la procesiunea oficiată în apropierea de Miercurea Ciuc, informează AGERPRES.
Citeşte şi RUSALII: Coborârea Sfântului Duh, prăznuită duminică şi luni
Pentru a respecta tradiția, veche de patru secole și jumătate, mulți dintre credincioși merg pe jos zeci sau chiar sute de kilometri, în numele credinței. Spun că nu simt oboseală și nici durere doar ca să ajungă pe muntele sfânt Șumuleu pentru a închina rugăciuni fierbinți Maicii Domnului.
Sâmbătă, pelerinii încep să urce pe muntele Şumuleu încă de la primele ore ale dimineţii, cântând cântece religioase. Unii dintre credincioși dorm, sub cerul liber, pe muntele Șumuleu, fără să țină cont de răcoare. Alții petrec noaptea în rugăciune, la biserica franciscană, în fața statuii Maicii Domnului făcătoare de minuni.
În acest an, Sfânta Liturghie este oficiată de Monseniorul arhiepiscop Miguel Maury Buendía, nunțiul apostolic al Sfântului Scaun în România, împreună cu arhiepiscopul romano-catolic de Alba-Iulia, Mons. György Jakubinyi, episcopul de Győr – Ungaria, Mons. András Veres și Mons. József Támas, episcop auxiliar al arhidiecezei romano-catoloce de Alba-Iulia, notează Ziar Harghita.
Și anul acesta, aproape 2.000 de persoane din Ungaria au ajuns la Miercurea Ciuc cu două trenuri turistice, puse la dispoziție de căile ferate maghiare, special pentru această sărbătoare.
Încă de la primele ore ale dimineții, este aglomerație pe străzile din Miercurea Ciuc. Sunt mii de autocare și mașini parcate în centrul și la periferia orașului. Polițitii au decis să restricționeze circulația pe mai multe artere din apropierea locului procesiunii pentru a le permite credincioșilor să se deplaseze în liniște.
Măsuri de siguranță pentru pelerinajul de la Șumuleu-Ciuc. La eveniment este așteptat și președintele Ungariei
Peste 600 de angajaţi ai polițiști și jandarmi au fost mobilizați pentru buna desfășurare a evenimentului. În zonă au fost amplasate mai multe puncte de prim-ajutor pentru a acorda asistență medicală celor care au probleme de sănătate.
Pentru a respecta tradiția, unii dintre credincioși se opresc mai întâi să se închine la Catedrala franciscană din Șumuleu Ciuc pentru a se ruga la statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.
Ca în ultimii ani, la procesiune sunt așteptați să participe, în calitate pelerini, și președintele Ungariei, Ader Janos, însoţit de soţia sa, Herczegh Anita, vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi alţi oficiali de la Budapesta.
În jurul orei 10:30, a fost scos din biserică Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, procesiunea oficială pornind spre altarul în aer liber de pe dealul Şumuleu.
Sfânta Liturghie de Rusalii începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de la altarul în aer liber de pe dealul Şumuleul Mic de către nunţiul apostolic al Vaticatului la Bucureşti, Monseniorul Miguel Maury Buendia. Predica va fi rostită de preotul Veress András episcopul diecezei din Györ, Ungaria, preşedintele conferinţei episcopale catolice din Ungaria, notează sursa citată.
În acest an, motto-ul pelerinajului de la Șumuleu Ciuc este „Păstrează-ne în credinţa sfântă a strămoşilor noştri”. Acesta este înscris pe crucea de piatră din faţa capelei Salvator, aflată în preajma locului pelerinajului.