Inspectorul şcolar responsabil cu examenul de bacalaureat din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Harghita, Bartolf Hedwig, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că promovabilitatea a crescut în urma recorectării lucrărilor contestate, examenul de bacalaureat fiind promovat de 30,84 la sută dintre elevii harghiteni.
Potrivit statisticii ISJ Harghita, au fost depuse 1.007 de contestaţii, cele mai multe, adică 360, la Limba şi literatura română, probă la care au picat 45 la sută dintre candidaţi.
Contestaţiile depuse de elevii harghiteni au fost soluţionate la Centrul Regional de Contestaţii din Târgu Mureş, în cazul a 662 de lucrări nota iniţială nefiind modificată.
Din cele 345 de contestaţii admise, în cazul a 151 a scăzut nota în urma recorectării lucrărilor, iar pentru 194 de lucrări profesorii au acordat note mai mari decât cele iniţiale.
În urma recorectării lucrărilor, 18 candidaţi au reuşit să promoveze bacalaureatul.
„Am avut elevi care au contestat lucrările chiar şi la trei discipline, am avut candidaţi norocoşi, în cazul cărora notele le-au crescut de la 4,70 de pildă, la 5, dar şi ghinionişti, care au avut note peste 5 şi au devenit nepromovaţi în urma recorectării lucrărilor. Sincer, mi-a părut cel mai rău pentru elevii care au avut nota 4 şi la recorectare au obţinut 4,95”, a spus Bartolf Hedwig.
Reprezentanta ISJ a precizat că au fost contestate chiar şi lucrări notate cu 1,20 sau 1,30, precum şi lucrări de nota 8, notă care a devenit, după caz, 9 sau 7.
Hedwig a adăugat că au existat cinci lucrări cu diferenţă de notare de până la două puncte, exemplificând cu o lucrare notată cu 3, care a scăzut, în urma recorectării, la nota 1,25.
Procentul de promovare la actuala sesiune a examenului de bacalaureat în Harghita a fost de 30,25, înaintea depunerii contestaţiilor, fiind cel mai slab rezultat consemnat de către reprezentaţii Inspectoratului Şcolar în istoria acestui examen în judeţ.
Cel mai bun rezultat, de 90,65 la sută promovabilitate, a fost obţinut de elevii Liceului Teoretic cu predare în limba maghiară „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, urmat de Liceul Pedagogic „Benedek Elek” din Odorheiu Secuiesc, cu 81,36 la sută, şi de Liceul Teologic Romano-Catolic „Segito Maria” din Miercurea Ciuc (81,32 la sută).
Dintre liceele cu predare în limba română, cea mai bună promovabilitate, 78,38 la sută, a fost înregistrată la Liceul Teoretic „O. Tăslăuanu” din Topliţa, pe locul secund poziţionându-se Colegiul Naţional „O. Goga” din Miercurea Ciuc, cu 65,14 la sută.
Anul trecut, judeţul Harghita a ocupat locul al doilea în topul naţional al promovabilităţii la bacalaureat, înainte de depunerea contestaţiilor, cu un rezultat de 64,07 la sută admişi din totalul elevilor care au susţinut examenul.