Potrivit unui comunicat al DIICOT, în 2 iunie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Salim Mustafa, zis „Unchiu”, Mădălin-Alexandru Popa, zis „Cap” şi Mihai-Adrian Mocanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere, constituire şi sprijinire a unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de mare risc şi punerea în circulaţie de valori falsificate.
„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna aprilie 2017, inculpatul Mustafa Salim împreună cu inculpaţii Popa Mădălin-Alexandru, Mocanu Mihai-Adrian şi alte persoane, au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, structură care a subzistat până în data de 1 iunie 2017 şi care a acţionat în scopul săvârşirii infracţiunilor de trafic de droguri de mare risc, de introducere în ţară de droguri de mare risc şi de punerea în circulaţie de valori falsificate”, se arată în comunicatul DIICOT.
Astfel, la începutul lunii aprilie 2017, liderul grupării, Salim Mustafa, zis „Unchiu” a recrutat un tânăr, în scopul pregătirii acestuia pentru a aduce droguri de mare risc din America de Sud către Europa.
Citeşte şi Poliţia bulgară a neutralizat o reţea de traficanţi de imigranţi, pe aeroportul din Sofia
„La grupul infracţional au aderat inculpaţii Popa Mădălin-Alexandru şi Mocanu Mihai-Adrian, care, sub coordonarea liderului grupării au pus la dispoziţie mijloace de comunicare şi au ţinut legătura cu cărăuşul, finanţându-i deplasarea în afara ţării”, a mai precizat sursa citată.
Oamenii legii au stabilit că tânărul cu rol de cărăuş a primit o cantitate de cocaină cu care se îndrepta către Europa din America de Sud. Cu sprijinul autorităţilor franceze, tânărul respectiv a fost prins pe data de 30 mai, fiind găsită asupra sa cantitatea de 707 grame cocaină.
De asemenea, anchetatorii au mai descoperit că Mădălin-Alexandru Popa şi Mihai-Adrian Mocanu l-au însoţit permanent pe Salim Mustafa, asigurându-i acestuia protecţia pe timpul deplasărilor şi asigurându-i transportul în diferite zone ale ţării în scopul plasării de monedă euro falsificată.
La data de 1 iunie, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Constanţa, împreună cu ofiţeri din cadrul BCCO Constanţa au organizat prinderea în flagrant a celor trei, acest lucru având loc în parcarea unui complex comercial din municipiul Constanţa. Cu această ocazie cu care asupra acestora a fost găsit suma de 2000 euro – compusă din bancnote false de 20 de euro şi 50 de euro, pe care intenţionau să le pună în circulaţie.
Ulterior, au fost puse în aplicare cinci mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţele Constanţa şi Galaţi, fiind identificate şi ridicate mijloace materiale de probă.
Cei trei bărbaţi au fost arestaţi preventiv de Tribunalul Constanţa pentru o perioadă de 30 de zile.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul BCCO Galaţi, IPJ Constanţa , IPJ Galaţi precum şi al Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis” Constanţa.