Profesorii ameninţă cu greva. Elevii sunt revoltaţi: O întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată

Consiliul Naţional al Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Constanţa dezaprobă demersul iniţiat de Colegiul Naţional al Liderilor FSLI de a organiza un protest de amploare în perioada Bacalaureatului. Acestea consideră că poate fi perturbat calendarul de admitere în învăţământul superior.
Filip Stan
07 iun. 2017, 08:23
Profesorii ameninţă cu greva. Elevii sunt revoltaţi: O întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată

Sute de profesori au protestat, săptămâna trecută, în faţa Palatului Parlamentului, nemulţumiţi de salariile din învăţământ. Sindicaliştii spun că e posibil ca dascălii să închidă şcolile începând cu 12 iunie. Consiliul Naţional al Elevilor vede în demersul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ o „abordare injustă şi lipsită de profesionalism”.

„Cu ce este vinovată această generaţie de elevi pentru lipsa unei finanţări salariale corecte şi pentru nerespectarea promisiunilor guvernamentale? De absolut fiecare dată, elevii au susţinut majorările salariale şi au considerat acest aspect o prioritate pentru sistemul educaţional, însă nu vom tolera folosirea elevilor pentru a sensibiliza societatea. Comunicarea şi dialogul sunt soluţia, nicidecum periclitarea Examenelor Naţionale”, susţine într-un comunicat de presă, transmis miercuri, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Vlad Ştefan.

Elevii consideră că „o întreagă generaţie de absolvenţi nu poate fi sacrificată în detrimentul acestei metode de presiune”.

„În primul rând, nu elevii trebuie să răspundă pentru carenţele cu care ne confruntăm la nivelul dialogului dintre partenerii educaţionali şi reprezentanţii administraţiei publice centrale”, se precizează în comunicatul Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Reprezentanţii elevilor spun că este „fundamental” ca Bacalaureatul să se desfăşoare în contextul prestabilit, astfel încât admiterea în învăţământul superior să se realizeze în condiţiile fireşti şi niciun absolvent al ciclului liceal să nu aibă de suferit din cauza mişcărilor de protest ale federaţiilor sindicale.

„Este regretabil faptul că Guvernul refuză să pună în aplicare promisiunile făcute în timpul campaniei cu privire la salarizarea cadrelor didactice. Am susţinut şi susţinem nevoia acordării unei salarizări corespunzătoare pentru personalul didactic şi nedidactic din învăţământ, dar elevii din România nu au nicio vină că reprezentanţii Guvernului refuză să acorde creşterile salariale promise. Boicotarea examenului de Bacalaureat va avea consecinţe grave asupra absolvenţilor clasei a 12-a, care vor fi puşi în imposibilitatea de a susţine admiterea pentru accederea în învăţământul superior. Nu este în interesul nimănui ca peste 100.000 de candidaţi la examenul de Bacalaureat să fie sacrificaţi, ca mijloc de presiune”, a declarat şi preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Constantin-Alexandru Manda.

Sindicaliştii recunosc faptul că în legea salarizării sunt prevăzute măriri şi de sută la sută, însă spun că, în decurs de cinci ani de zile, aceste majorări nu vor modifica de fapt nimic, deoarece, la ora actuală, salariul maxim în învăţământ este 22% din salariul preşedintelui şi peste cinci ani, va fi de 23%, deci practic aceasta este adevărata creştere, de trei procente.

Totodată, nu este exclusă şi boicotarea examenelor naţionale.

Potrivit draftului legii salarizării, angajaţii din educaţie ar urma să primească, până în 2022, măriri de salariu de peste 100%. Cei care vor beneficia cel mai mult de creşteri vor fi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar.

Un profesor cu studii superioare de lungă durată şi cu gradul didactic I are, în momentul de faţă, un salariu de aproximativ 2.500 de lei. La anul, în 2018, acesta va ajunge să câştige cu 50% în plus, adică, peste 3.700 de lei, urmând ca până în 2022 să se ajungă la un salariu de bază cuprins între 4.300 şi 5.500, în funcţie de vechimea în învăţământ.

Potrivit legii salarizării, un învăţător sau educator cu gradul I didactic va primi până în 2022 un salariu mărit cu peste 100%. Mai exact, dacă acum primeşte lunar aproximativ 2.000 de lei, în 2018, va câştiga cu 50% în plus, adică puţin peste 3.000 de lei. Iar în 2022, în funcţie de numărul anilor petrecuţi în sistemul de educaţie, învăţătorii vor primi un salariul cuprins între 4.000 şi 4.400 de lei, lunar.

Potrivit draftului proiectului de lege, acestor sume li se adaugă sporurile şi vechimea, ce pot ajunge, cumulate, până la 95%, în funcţie de specificul fiecărei meserii şi vechimea în munca a angajatului.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Satul din România care a dispărut de pe hartă. Aici mai locuiesc doar 5 persoane, izolate de restul lumii. Casele încă frumoase au fost abandonate, la fel sfânta biserică. Nu mai există magazine, școală, totul e lăsat pradă naturii
Capital.ro
Amendă între 500 și 2.500 de lei pentru românii care au casă la curte. Proprietarii sunt obligați
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Dacă stăm jos mai mult de 10 ore pe zi riscăm să murim. Descoperirile șocante ale specialiștilor privind sedentarismul
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Eroul care a salvat omenirea de la un război nuclear. În câteva secunde a salvat miliarde de pământeni
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că nu îl mai…
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. Nu o vom uita niciodată! A fost unică
StirileBZI
Crește valoarea tichetelor de masă! Cine va primi mai mulți bani
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
substantial.ro
România, pe podium la Campionatul Mondial de Stand Up Paddling
MediaFlux
ULTIMELE IMAGINI cu GABRIEL COTABIȚĂ! Era de NERECUNOSCUT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy