”Combaterea corupției trebuie să fie intransigentă și să continue. Dar trebuie să separăm sămânța de neghină. Este dificil să iei o decizie privind Arhiva SIPA având în vedere că nu se cunoaște ce fel de informații conține. Eu consider că o abordare corectă ar trebui să fie modelul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Abordarea arhivei Serviciului Independent pentru Protecție și Anticorupție nu trebuie nici distrusă, dar nici să rămână secretă, astfel încât datele de acolo să fie folosite pentru a-i șantaja pe magistrați. Gestionarea arhivei SIPA nu trebuie să lovească în destine personale, ci să rezolve o problemă de sistem”, a declarat deputatul PSD Andreea Cosma.
PSD rămâne consecvent cu enunțul că este absolut necesar ca reforma din Justiție să asigure independența absolută a judecătorilor și să înlăture orice forme de presiune asupra acestora. Judecata trebuie să se facă în sala de judecată, conform legii și după propria conștiință a judecătorului. Orice alt factor care influențează decizia unui judecător reprezintă o cale abuzivă și ilegală.
Deputatul social-democrat consideră binevenită decizia actualului ministru al Justiției, Tudorel Toader și a prim-ministrului Sorin Grindeanu care au promovat o hotărâre de guvern pentru desecretizarea acestei arhive.
Andreea Cosma crede că ”oamenii trebuie să afle dacă s-au făcut ilegalități în legătură cu aceasta arhivă, dacă cineva a sustras, a copiat ori a folosit informații pentru a șantaja judecători, procurori, avocați sau oameni politici. În mod cert trebuie să existe și niște urmări dacă s-au făcut abuzuri. Lucrurile nu pot rămâne doar la nivelul de constatări. Dacă după desecretizare se stabilește o răspundere legală, atunci cei suspectați vor trebui cercetați și trimiși în judecată. Nu e de interes public ce făcea un magistrat în viața privată, dar ne interesează pe noi toți dacă cineva a folosit această informație pentru a-l șantaja pe acel magistrat cu scopul de a schimba o decizie în sala de judecată. Consider că trebuie să acordăm garanții totale judecătorilor că pot judeca după lege și după propria conștiință, fără nicio influență din afara sălii de judecată”.