STUDIU. Consumul de alcool, chiar şi moderat, determină modificări ale structurii creierului

Consumul de alcool, chiar și în cantități moderate, a fost asociat cu schimbări produse asupra structurii creierului și cu o creștere a riscului de degradare a funcțiilor acestuia, informează Reuters citând un studiu desfășurat timp de 30 de ani în Marea Britanie, ale cărui concluzii au fost publicate marți.
Iulian Tudor
07 iun. 2017, 09:09
STUDIU. Consumul de alcool, chiar şi moderat, determină modificări ale structurii creierului

Cercetarea care a analizat creierele a 550 de persoane de vârsta a doua a descoperit că persoanele care consumau cele mai mari cantități de alcool aveau un risc crescut de astrofie hipocampică — o formă de deteriorare a creierului care afectează memoria și orientarea în spațiu.

Persoanele care obișnuiau să bea, în medie, peste 30 de unități pe săptămână prezentau cel mai mare risc, însă și cei care erau consumatori medii — între 14 și 21 de unități pe săptămână — aveau un risc mult mai mare de a dezvolta atrofie hipocampică în comparație cu subiecții abstinenți, au notat oamenii de știință.

Citeşte şi Dacă vrei să fii mai inteligent, abţine-te de la asta

Cercetătorii de la Universitatea Oxford și University College London au declarat că aceste rezultate susțin reducerea limitei maxime de consum la 14 unități de alcool pe săptămână, atât pentru bărbați cât și pentru femei, prevăzută în ghidul guvernamental de recomandări medicale din Marea Britanie, însă pun la îndoială limitele recomandate în Statele Unite. Ghidul guvernamental din Statele Unite sugerează că până la 24,5 unități de alcool pe săptămână reprezintă o limită sigură pentru bărbați, însă recenta cercetare a relevat un risc crescut privind schimbările produse asupra structurii creierului la doar 14-21 de unități pe săptămână.

O unitate este definită prin 10 mililitri (ml) de alcool pur. Un pahar mare cu bere conține circa două unități de alcool, iar o sticlă cu vin are în jur de nouă unități de alcool.

Studiul a analizat date măsurate în mod repetat în decursul a 30 de ani, între 1985 și 2015, privind consumul săptămânal de alcool și performanțele cognitive în cazul a 550 de bărbați și femei, având o stare bună de sănătate și o vârstă medie de 43 de ani la începutul cercetării.

La finalul analizei a fost efectuată o examinare RMN a creierului fiecărui participant, iar după ajustarea unor factori precum sexul, educația, categoria socială, activitatea fizică și socială, fumatul, riscul de accident vascular cerebral și istoricul medical, oamenii de știință au descoperit că un consum ridicat de alcool a fost asociat cu o creștere a riscului de declin cognitiv.

Citeşte şi Aceste alimente lupta cu depresia mai bine ca medicamentele!

Consumul ridicat de alcool a fost asociat cu o degradare a „integrității materiei albe”, un factor descris de cercetători drept critic în ceea ce privește funcția cerebrală.

Oamenii de știință au notat că în urma unui astfel de studiu observațional nu poate fi trasă o concluzie clară privind cauza și efectul, însă descoperirea poate avea importante implicații în ceea ce privește sănătatea publică în cazul unei mari părți a populației, notează sursa citată.

DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
O tânără a murit după ce a mâncat un sendviș banal. Ingredientul care i-a fost fatal Anei
Capital.ro
Decizia venită astăzi pentru Elena Udrea. Tribunalul Prahova a stabilit
Playtech.ro
Câte grade pe scara Richter ar putea avea cel mai mare cutremur în România: ”Este calculat pentru zona Vrancea”
DailyBusiness
Ficatul gras, pericolul tăcut. Cum să îți cureți ficatul și să îți redobândești sănătatea cu ceaiuri
Adevarul
Punctele nevralgice ale unei negocieri cu Trump pe tarife: România este expusă pe industria auto, cea alimentară și pharma| ANALIZA
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Cel mai vizionat videoclip pe TikTok. Nimeni nu-i înțelege succesul
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
A murit Bogdan Teodorescu! Jurnalistul și analistul politic s-a stins din viață la 61 de ani
Cancan.ro
Cele mai OBRAZNICE apariții în mall! Vedetele s-au mulat de tot și le-au arătat bărbaților TOT. Recunoști cine sunt posesoarele din imagine?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul din cei mai mari actori ai țării. A fost o legendă. Nimeni nu va mai fi ca el
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Pensie dublă pentru acești pensionari în luna aprilie: Banii urmează să fie virați direct pe card
MediaFlux
Doliu în România! A murit subit astăzi!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Anunț important pentru seniori. Casa de Pensii schimbă ziua când bagă banii pe card