Cartea Recordurilor. Peste 1.050 de dansatori au jucat căluşul în centrul Slatinei VIDEO

Organizatorii Festivalului Naţional „Căluşul Românesc" au reuşit să ducă Slatina în Cartea Recordurilor, pentru a doua oară, peste 1.050 de căluşari jucând căluşul, miercuri seara, pe Esplanada din centrul Slatinei, în ciuda ploii torenţiale care s-a abătut asupra oraşului.
Iulian Tudor
08 iun. 2017, 09:55
Cartea Recordurilor. Peste 1.050 de dansatori au jucat căluşul în centrul Slatinei VIDEO

1.052 de persoane au jucat căluşul, în acelaşi timp, miercuri seara, pe Esplanada din centrul Slatinei, ceea ce reprezintă un record naţional, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România, prezenţi la eveniment. Jocul căluşarilor nu a putut fi împiedicat nici măcar de ploaia torenţială care s-a pornit exact în momentul începerii demonstraţiei artistice, scrie gazetanoua.ro.

Atingerea acestui record a reprezentat o altfel de deschidere a celei de a XIX-a ediţii a Festivalului Naţional al Copiilor „Căluşul Românesc”. La deschidere au fost prezenţi, printre alţii, primarul Slatinei, Emil Moţ, viceprimarii Claudiu Stăncioiu şi Gigi Vîlceleanu, prefectul Silviu Neacşu şi vicepreşedintele CJ Olt, Virgil Delureanu.

Reprezentantul Asociaţiei „Cartea Recordurilor” România, Augustin Neagoe, a fost cel care a confirmat atingerea unui nou record naţional privind numărul de persoane care au jucat căluşul, simultan.

În urma numărării participanţilor la acest eveniment, s-a stabilit un număr de 1.052 de căluşari, ceea ce reprezintă un nou record naţional. Felicitări! Alt record, înregistrat la acest eveniment, este faptul că au participat 2.369 de copii. Succes şi la mai multe. Asociaţia Cartea Recordurilor vă aşteaptă la alte evenimente. A fost o organizare excepţională. Nu ne aşteptam la aşa ceva. Sincer, am fost chemaţi, dar nu am crezut. În urma numărării participanţilor, am constatat că s-a întâmplat exact ce ni s-a spus, faptul că este un nou record naţional. Noi vom face demersurile necesare pentru ca acest record să ajungă în Guiness Book„, a afirmat el.

Organizatorul festivalului, Iliuţă Brăileanu, director al Palatului Copiilor Slatina, şi-a exprimat bucuria cu privire la performanţa reuşită.

Cu siguranţă, această seară va intra în istoria oraşului nostru. Căluşul are locul lui, pagina lui de drept în Cartea Recordurilor. Este o cifră care mi se pare firească, normală, dacă o analizez de la an la an, dar dacă fac o comparaţie cu prima ediţie din 1998, când am pornit cu 250 de participanţi, nu mai este aşa. Iată că putem spune şi despre noi, slătinenii, că suntem feţi frumoşi, creştem într-un an cât alţii în zece sau 20„, a declarat Brăileanu.

Acesta a adăugat, în glumă, că recordul stabilit miercuri urmează să fie doborât de o nouă generaţie de căluşari.

Mai lăsăm acest record, le acordăm o perioadă de graţie de zece ani şi celorlalţi. În zece ani, trebuie să mai vină şi o altă generaţie de căluşari pe care s-o pregătim„, a mai spus Iliuţă Brăileanu.

La rândul său, primarul Emil Moţ, a ţinut să-i felicite pe recordmenii serii, care au reuşit din nou să pună Slatina pe harta lumii. Municipiul Slatina a intrat în Cartea Recordurilor şi în 2006, cu cea mai mare Horă a Unirii, cu peste 11.000 de participanți.

Dragii mei, astăzi aţi fost excepţionali. Dumneavoastră aţi pus din nou Slatina pe harta lumii. Vă felicit, vă iubesc şi vă mulţumesc pentru dragostea pe care o purtaţi portului, muzicii şi jocului popular. Mult succes şi să ne revedem, an de an, la Slatina! Slatina este pe harta lumii şi cu căluşul şi cu cea mai mare horă. Încercăm să ne facem cunoscuţi cu astfel de lucruri. Încercăm să readucem tradiţia în faţă, să înţeleagă şi copiii ce înseamnă tradiţia noastră şi să nu o uităm„, a declarat Moţ.

Călușul este o tradiție care se păstrează încă în județul Olt și a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 călușari colindă ulițele satului și joacă în curțile localnicilor. Costumele călușarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele și panglici colorate. Cea mai importantă recuzită a călușarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin – n.red.) și un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de călușari tot timpul jocului.

Nichita Dragomira se numără printre cei mai vechi căluşari din judeţul Olt, el jucând şi ca amator, conform tradiţiei, dar şi ca profesionist. Miercuri seara, el a fost vătaful celor peste o mie de căluşari, adică a condus jocul. Căluşarul este convins de originile jocului de căluş, care se întretaie cu cele ale poporului român.

Sunt de origine din comuna Vîlcele şi sunt căluşar de ţărână. Am dansat din curţile oameni şi, mulţumesc lui Dumnezeu, am ajuns până la profesionişti. Din scenă, am coborât în faţa acesteia şi astăzi am avut această onoare unică să fiu vătaful colegilor mei. Într-adevăr, trebuie să demonstrăm că avem aceleaşi origini. Despre originile căluşului ar fi multe de spus – este o teză de doctorat – oricum, sunt traco-latine sută la sută. Nu este prima oară când jucăm în ploaie şi, întotdeauna, acesta este un semn bun. Atunci când plecăm prin sat şi plouă, se închină lumea: «Doamne, au venit căluşarii!»„, a explicat Dragomira.

Citeşte şi 

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Județul din România cu trei forme de relief, lacuri unice în Europa și mâncare deosebit de bună. Poate fi vizitat în orice anotimp, are multe atracții turistice
Capital.ro
Ultimele informații despre Florin Piersic. Cum se simte marele actor
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
De ce economia țării nu este stabilă? Radu Crăciun: „Asigurăm prosperitatea altora și iluziile noastre”
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Satele care au devenit magnet pentru bucureșteni. Mulți s-au mutat la țară pe loc
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Răspunsul lui David Popovici pentru Marcel e viral: 'Medalionur de AUR 😂
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ana Maria Bărbosu primește medalia de bronz la sol, după decizia TAS
MediaFlux
RĂSTURNARE în TENTATIVA de ASASINAT a lui TRUMP! S-A AFLAT ACUM
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...