Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita în SUA luni, când a primit, la Washington, distincţia „Light Unto the Nations”, premiu acordat de către Comitetul Evreiesc American (American Jewish Committee – AJC) şefilor de stat care s-au remarcat, de-a lungul timpului, prin promovarea valorilor democratice.
Paul Aligică a făcut o scurtă analiză asupra vizitei efectuate de către președintele Klaus Iohannis în SUA. Profesorul Aligică face și o comparație între actualul președinte, Klaus Iohannis și Traian Băsescu: „Traian Basescu, desi excelent pozitionat teoretic pe acea zona prin sustinatorii din Washington si contactele lor, a reusit ca in practica, dupa 8 ani, sa termine in acea privinta aproape exact unde incepuse: adica la zero.”
Vă redăm mai jos câteva observații realizate de către profesorul Aligică:
1. „Vizita în totalitatea sa pare cea mai bine organizată vizită de până acum a unui președinte român în întreaga perioadă de când locuiesc în Washington DC (15 ani). A punctat aproape tot ceea ce se putea puncta în condițiile date și a făcut-o într-un moment foarte important pentru evoluțiile globale și trans-atlantice. Unii spun că e cea mai bine organizată comparativ cu toate. Nu știu asta. Cert este că față de ceea ce știu din experiența mea directă, este.”
2. „Se simte că în acest moment frâiele politicii externe americane sunt puternic determinate din nou de acea parte a establishmentului de politică externă american ce vine din zona Pentagonului și serviciilor de intelligence.”
3.” Se simte că legatura dintre zona notată la punctul 2 și echivalentul ei românesc este puternică, funcțională și pare într-adevar să se fi maturizat într-un real parteneriat special. Vizita asta pare să fie -și pe partea de România- a armatei și serviciilor, pe cât este și a Ministerului de Externe.”
4. „Remarcabilă și inteligent calibrată angajarea și pe partea de societate civilă, comunitate și infrastructură de idei și ideologică (vezi vizita la Heritage, think tankuri, in Arlington si premiul de la American Jewish Committee). Din nou: foarte buna consiliere pe acea linie. Traian Băsescu, deși excelent poziționat teoretic pe acea zonă prin susținătorii din Washington și contactele lor, a reușit ca în practică, după 8 ani, să termine în acea privință aproape exact unde începuse: adică la zero.”
5. Una peste alta, o demostrație de forță. A cui și față de cine, rămâne încă de văzut: A părții române? A părții americane? A unei facțiuni românești față de alta? A unei facțiuni a establishmentului american față de altă facțiune a aceluiași establishment? Oricare dintre astea sau toate la un loc, un fapt rămâne: Dacă vineri se aliniază un summit așa cum pare acum anticipabil, va fi o deplină demostrație de forță. Restul, mai vedem.
6. L-am sutinut pe președintele Iohannis când a trebuit să fie susținut, l-am criticat când a fost de criticat, la fel și cu serviciile sau diplomația românească: am scris în susținere sau critică după cum am considerat că e cazul. Apreciez sincer invitația la evenimentul de la Ambasada facuta de d-l Ambasador Maior și echipa domniei sale, dupa un lung hiatus în relațiile Ambasadei cu sussemnatul. E o invitație făcută în condițiile în care este bine înțeles că voi continua să critic sau să scriu în susținere, după înțelegerea mea și în deplina onestitate și independență de gândire. Și tocmai pentru că știu că acesta constientizare implicita exista, vreau sa notez public ca apreciez cu atat mai mult dechiderea si atitudinea civilizata, eleganta si profesionista avuta de echipa d-lui Maior si de echipa de organizatori de la Cotroceni.